Ви любите десерти? Ми їх просто обожнюємо. А особливо ми любимо десерти, з якими пов'язана якась дивовижна історія. Ось для Вас цікава добірка найвідоміших десертів світу.

КРЕМ-БРЮЛЕ

У перекладі з французької "crème brûlée" означає "обпалені вершки". Класичний крем-брюле - це заварний вершковий крем з карамельною скоринкою. В Іспанії існує схожий десерт, який називається каталонським кремом або кремом Святого Йосипа, тільки готується він не на вершках, а на молоці. Крем-брюле вважається традиційним французьким десертом, але насправді достеменно невідомо, де саме він був винайдений. У Франції впевнені, що десерт вигадав придворний кухар герцога Орлеанського Франсуа Месельяно - рецепт крем-брюле опублікований в його кулінарній книзі, виданій у 1691 році. Англійці переконані, що батьківщиною десерту є їхня країна, і що вперше він був приготований в одному з коледжів Кембриджського університету. А ось іспанці вважають, що Месельяно просто трохи змінив рецепт крему, який з'явився ще в XVI сторіччі в одному з каталонських монастирів. Щоб пригостити чимось єпископа, який завітав до них, черниці нашвидкуруч приготували страву з молока, цукру, яєць і прикрасили її карамелізованою цукровою скоринкою.



крем-брюле

САБАЙОН

Один з найвідоміших десертів італійської кухні - збитий яєчний соус з вином і цукорм. Загалом, сабайоном називають будь-які пінні десерти з алкоголем. Вони дуже популярні не тільки в Італії, але і в Латинській Америці. Цей рецепт також винайшли випадково, також у XVI сторіччі, і також на монастирській кухні, тільки цього разу не в Каталонії, а в П'ємонті. Якось в одному з монастирів готували яєчний десерт, чимось схожий на наш гоголь-моголь. З якоїсь причини, збити яйця з цукром достатньо пишно не вдалося, і монастирський кухар замислився: "Цей десерт не такий ідеальний, як зазвичай, а брат келар тільки вчора приніс чудове кіпрське вино. А чи не спробувати мені додати його? Може, з цього щось вийде?". Вийшло дійсно дуже непогано. Важко сказати, до чого подавали сабайон тоді, але зараз він чудово поєднується з фруктами або кексами.



десерт сабайон

ТІРАМІСУ

Схоже, що вся історія десертів - це низка суцільних випадковостей. Втім, випадковість - окремий випадок закономірності. Отже, до вашої уваги ще один випадковий десерт, який за останні роки в нашій країні став, мабуть, не менш популярним, ніж у себе на батьківщині, в Італії. Одного разу герцог Тосканський Козімо Медічі прибув з дружнім візитом до Сієни. Сієнські вельможі, бажаючи догодити своєму правителю, і знаючи, що він великий любитель солодкого, закликала кращих кухарів міста вигадати для герцога що-небудь надзвичайне. Кондитери приготували абсолютно новий десерт, який настільки сподобався гостю, що він зажадав рецепт цієї страви, який і привіз із собою до Флоренції, де він став дуже популярним серед місцевої знаті. Хоча існує і більш прозаїчна версія того, як винайшли десерт. Скептики стверджують, що ні в одній старовинній кулінарній книзі цей рецепт не зустрічається, а вигадали його італійські кухарі вже в наші дні, коли умочували печиво в каву. Італійською мовою назва десерту пишеться як "tira mi su", що означає "підіймай мене вгору". І кращого способу підняти собі настрій просто не існує.



десерт тірамісу

ЧІЗКЕЙК

Класичний десерт американської кухні, в якому на основу - корж з подрібненого печива - викладають збитий сирний крем. Українською мовою назва десерту перекладається як "сирний торт". Кажуть, що попередники сучасних чізкейків з'явилися ще в Стародавній Греції. Щоправда, їх робили не з вершкового сиру, а з сиру, адже вершкового сиру до кінця XIX сторіччя просто не існувало. Справжній класичний чізкейк з'явився на світ у 1929 році, коли Арнольд Рубен, власник знаменитого нью-йоркського ресторану "Turf", винайшов рецепт приготування чізкейку з сиру "Філадельфія". Зараз існує безліч варіантів приготування цієї страви. У більшості випадків чізкейк випікається в духовці, але є рецепти і холодного приготування. Однак, класикою жанру вважається чізкейк під назвою "Нью-Йорк", саме такий і подавався в ресторані "Turf" в 30-ті роки.



десерт чізкейк

ПЕРСИКИ "МЕЛЬБА"

Це дуже простий, але, разом з тим, дуже вишуканий десерт з морозива, персиків і малинового пюре. Вперше цей десерт приготував іменитий французький кухар Огюст Ескоф'є для оперної співачки Неллі Мельба у XIX сторіччі. Приїжджаючи до Лондона, вона завжди зупинялася в легендарному готелі "Савой", де Ескоф'є працював шеф-кухарем. Одного разу співачка запросила його послухати оперу "Лоенгрін", в якій виконувала одну з партій. Ескоф'є настільки вразило її виконання, що він захотів створити для Мельба щось таке ж прекрасне. Шеф-кухар приготував десерт з персиків і ванільного морозива, вкритий шаром цукрової пудри, сервірований в срібному кубку. Ефект був просто приголомшливим, мадам Мельба була підкорена. Кілька років кухар пригощав цією стравою лише улюблену співачку, але потім включив його в меню, і десерт став надбанням широкої публіки.



десерт персики мельба

А РЕЦЕПТИ ДО ЦИХ ДЕСЕРТІВ ВИ МОЖЕТЕ ПЕРЕГЛЯНУТИ У СПЕЦПРОЕКТІ "ПОРАДНИК" У РУБРИЦІ "ВАШІ РЕЦЕПТИ"!!!

Джерело: http://www.k1.ua/