(*Багато хто з нас бачили старі фільми про підводні човни часів другої світової, в яких офіцери носять темні окуляри, а відсіки висвітлені тьмяним червоним світлом. Це зроблено для того, щоб нічне бачення офіцерів і чергових залишалося гострим.*)

Багато хто з нас бачили старі фільми про підводні човни часів другої світової, в яких офіцери носять темні окуляри, а відсіки висвітлені тьмяним червоним світлом. Це зроблено для того, щоб нічне бачення офіцерів і чергових залишалося гострим.

Тоді подібні заходи були необхідні – кілька секунд на поверхні океану без пильних очей могли призвести до катастрофи, якщо поблизу опинявся ворожий літак або корабель. Коли керуєш транспортним засобом вагою в тонну на швидкості 30 метрів на секунду, без гострого нічного зору ти ризикуєш не менше, аніж екіпаж підводного човна.

У наші дні автомобільні фари світять яскраво, як ніколи. На багатьох машинах встановлені галогенні, а то й новітні “сині” ксенонові (HID) лампи, і після осліплення такими фарами зір повертається ще повільніше. З віком, здатність нічного бачення відновлюватися після висвітлення яскравим світлом погіршується. Осліплення фарами – один з найбільш виснажуючих факторів на трасі.

Кілька годин їзди по нічному шосе з інтенсивним рухом може закінчитися не тільки втомою, а й головним болем. Якщо ти підозрюєш, що відчуваєш проблеми з відновленням нічного бачення після осліплення яскравим світлом (або навіть знаєш, що піддається цьому), скинь швидкість в нічний час, оскільки ти можеш легко ” обігнати власні фари “.



pic

Якщо фари зустрічної машини світять дуже яскраво, то блимати їй у відповідь – не найкраща ідея, хоча і дуже популярна. Так, багато хто так робить. Але подумай про результати: замість одного погано бачить водія ми отримаємо відразу два, а це вже потенційна загроза лобового зіткнення!

Крім того, влючати дальнє світло прямо в обличчя іншому водієві – протизаконно, навіть на частку секунди. Включати його, наближаючись ззаду, теж заборонено.

Борись з осліпленням, відводячи погляд вниз і направо. Біла лінія, що позначає край дорожнього полотна, називається “противотуманною лінією”. Одне з її призначень – допомогти водієві орієнтуватися в умовах поганої видимості – а це якраз одна з таких ситуацій.

Використовуй її, щоб утримувати машину на дорозі, але використовуй бічний зір, щоб стежити за машиною яка наближається. Якщо вона почне з’їжджати в твою смугу, ти повинен будеш швидко реагувати.