При використанні клею потрібно бути дуже акуратним: в рідкому стані він може потрапити на тканину, м’які меблі, одяг або килим. Після цього клей швидко застигає, і видалити його буде вкрай складно. Але що робити, якщо така неприємність все-таки сталася?

Метод видалення плям від клею завжди залежать від того, з яким саме клеєм доводиться мати справу. Причому, потрібно знати, що з забрудненим клеєм одягом набагато простіше — його можна елементарно випрати в пральній машині (режим гарячого прання). З м’якими меблями або килимом такого не зробиш.

Зчистити клей, поки він свіжий

У будь-якому випадку, який би клей не був використаний, і куди б він не потрапив, з самого початку потрібно постаратися прибрати ще свіжу пляму. Звичайно, повністю позбутися від нього відразу навряд чи можливо, але видалити більшу його частину при певному стані, все ж, не так уже й важко. Тут головне — не розмазати пляму ще більше. Забезпечити таку акуратну роботу легко — потрібно вести ганчірку з країв плями в середину, але не навпаки. Також не слід терти пляму з клеєм, так як в цьому випадку клей проникне глибоко у волокна.

Якщо ж клей вже встиг ґрунтовно застигнути, зайве можна спочатку зішкребти яким-небудь гострим предметом. Це може бути ніж або лезо бритви.

Перед тим як намагатися вивести плями клею сильнодіючими засобами, краще перестрахуватися і спробувати використовувати той чи інший засіб де-небудь на невеликій, непомітній ділянці тканини або килима. Раптом він виявиться несумісним з матеріалом і знищить його.

Як видалити канцелярський або столярний клей?

Щоб видалити канцелярський або столярний клей, потрібно замочити зіпсовану річ в теплій воді з милом. Замочувати річ слід не менше півгодини, а краще годину. Потім річ потрібно випрати в пральній машині на середніх настройках або вручну. Канцелярський та столярний клей досить легко розчиняються в теплій мильній воді і легко відпираються. При цьому слідів після цих видів клею практично не залишається.

Якщо такий клей потрапив на м’які меблі або килим, то прання скасовується. Замість цього забруднену ділянку рясно змочують мильним розчином, а через одну годину ретельно змивають його і витирають вологими, а потім сухими серветками.

Як видалити клей Момент?

Клей Момент видаляється куди складніше. Втім, є секрет, який дозволяє впоратися і з ним. Для того щоб видалити з тканини Момент, потрібно використовувати оцет — в розведеному вигляді. На дві частини води беруть одну частину оцту. Отриманим розчином замочують забруднену річ, після чого її доведеться випрати в прохолодній воді.

Якщо тканина досить груба, можна очистити її рідиною для зняття лаку з ацетоном. Звичайно, можна використовувати і ацетон в чистому вигляді, але його попередньо треба розвести чистою прохолодною водою.

Як видалити клей ПВА?

Клей ПВА віддаляється оцтовим розчином, як і клей Момент. Крім цього можна порадити застосувати для очищення тканини від ПВА спиртовмісні засоюи. Як завжди — засіб наносять на тканину, витримують близько півгодини або годину, після чого перуть у пральній машині на середніх настройках або вручну.

Джерело