Скільки розеток має бути в коридорі і на балконі, на якій висоті їх розмістити у ванній кімнаті - розповідаємо, на що звернути увагу при проектуванні електропроводки в нежитлових приміщеннях.

Замислюючись про ремонт, власники квартир і будинків часто ретельно продумують планування і електропроводку в житлових кімнатах, залишаючи без уваги такі приміщення, як санвузол, передпокій та балкон. Проте і тут є свої нюанси і правила безпеки, які варто врахувати при проектуванні. Розповідаємо, де і як розмістити розетки і вимикачі, щоб більше про них не згадувати.

1. У ванній кімнаті

Розташування і кількість розеток у ванній залежить від наявності підключаючих електроприладів. Стандартно в санвузлі передбачають розетки для побутових приладів: пральної машини, фену, зарядного пристрою для бритви і електричної зубної щітки. Душова кабіна або ванна з гідромасажем теж потребує окрему розетку - також як і нагрівач води.

pic

У ванній важливо розташувати розетки з точки зору безпеки. Висота від підлоги повинна становити не менше 60 см. Відстань від найближчого джерела води - не менше 60 см. Вимикач загального світла найчастіше розташовують в коридорі для зручності використання.

pic

У ванній використовуються вологозахищені розетки. Вони оснащені щільними гумовими кільцями у внутрішній частині - це знижує ризик утворення небезпечної іскри і замикання. Зовнішній корпус закривається спеціальними щільними пластиковими шторками. Волога не проникає всередину і не осідає на контактних роз'ємах і інших металевих деталях.

2. У передпокої

Головне, що повинно бути при вході в кімнату, вимикач загального освітлення. Зазвичай його встановлюють на висоті від 75 до 90 см від підлоги. Однак враховуйте середнє зростання всіх членів сім'ї, кожному має бути зручно натиснути на клавішу, відвівши опущену руку в сторону.

pic

У передпокої немає необхідності в розміщенні великої кількості розеток. Вони знадобляться вам для використання пилососа і сушарки для взуття: оптимальна висота - 30 см від підлоги. Іноді в передпокої також встановлюють датчик теплої підлоги: не встановлюйте його занадто низько, інакше регулювати температуру буде незручно.

3. На балконі

Все частіше господарі влаштовують на балконі не просто місце для зберігання непотрібних речей, а й функціональну зону для відпочинку або роботи. Звичайно, в цьому випадку без розеток не обійтися. Для чого вони можуть знадобитися? Підключити праску, зволожувач повітря, обігрівач, пилосос, електроінструменти - як мінімум однією розеткою ви точно будете користуватися.

Освітлення на балконі теж потрібно, тому розмітьте вимикач на зручній висоті. Тут же можна встановити термостат для регулювання температури теплої підлоги. Оптимальна висота - 75-90 см.

pic