Релігійні перешкоди

Перешкодою для шлюбу служать релігійні погляди та переконання одного із закоханих, тобто не хрещених і не готових хреститися або атеїстів.

Крім того, не допускається вінчання, коли один член пари є віруючим, але іншого християнського сповідування, наприклад, католиком, баптистом, і т. д. Якщо є згода на виховання дітей у дусі православ'я, то для вінчання з протестантом або католиком потрібний дозвіл архієрея.

Також не вінчається пара, у якої є віруючий іншого віросповідання - іудаїзму, буддизму, мусульманства.

Не вінчається чоловік, який став монахом та прийняв обітницю безшлюбності.

Перешкоди, пов'язані з попереднім шлюбом

Особа, яка вже перебуває у шлюбі, не може створювати новий шлюбний союз.



pic

За церковним законом, вдівство, що настало після третього шлюбу, є безумовною перешкодою для нового шлюбу. Але якщо буде укладений четвертий шлюб, то він вважається недійсним.

Перешкодою, також може бути винність у попередньому розлученні. Якщо перший шлюб розірвано через перелюбу винного, то він не може створювати нову сім'ю.



pic

Сімейні перешкоди.

Близьким родичам заборонено вступати в шлюб. Це стосується навіть четвертого ступеня споріднення (не можна вступати в шлюб з троюрідною сестрою або братом).

Також, існує заборона шлюбу між хрещеними та кумами.

Наступною перешкодою для шлюбу - відсутність згоди батьків нареченої і нареченого. З одного боку, не можна примушувати дітей вступати в шлюб проти їх бажання. Але діти православних батьків не мають право свавільно, без їх згоди, вступати в шлюб. Так, церква підтримує розсудливе і серйозне ставлення до шлюбу. Іноді, батьки, які є атеїстами, перешкоджають обряду вінчання.



pic

При наявності великої різниці у віці нареченої і нареченого на їх вінчання потрібен дозвіл архієрея. Цей же документ потрібен, якщо в нареченого або нареченої вік виходить за прийняті рамки.

Більшість з перерахованих перешкод з'ясовується в процесі оформлення документів на вінчання. Тому враховуйте такі нюанси заздалегідь, аби потім не виникло неприємних ситуацій.