Ринок будівельних матеріалів і послуг пропонує забудовнику нові технології будівництва, які дозволяють зводити будинки швидше, дешевше, з мінімальними затратами і, що особливо актуально, - з максимальним теплозберігаючим ефектом.

Серед різноманіття пропонованих альтернативних рішень можна виділити чотири групи технологій будівництва:

• незнімна опалубка;
• переставна модульна опалубка;
• будівництво з 3D-панелей;
• каркасне будівництво.

Незнімна опалубка

Її зміст полягає в тому, що в конструкції стін несучі функції покладаються на монолітний залізобетон, а опалубкою для нього служать блоки, плити або панелі з більш легких матеріалів, які після затвердіння бетону не видаляються, а залишаються в товщі стіни, виконуючи формотворчу і теплоізоляційну функцію . Опалубні елементи виставляються відповідно до проекту і з'єднуються між собою за допомогою спеціальних кріплень, після чого в утворену порожнину закладається арматура і заливається бетон.

У світі розроблено кілька технологій незнімної опалубки. Найбільш відома в Україні незнімна опалубка з пустотілих пінополістирольних блоків, наприклад, технологія «Термодім». Існує опалубка з пінополістирольних панелей високої щільності з арматурним каркасом.

Поряд з пенополистирольной, в світі широкого поширення набула і деревно-цементна опалубка, виконана у вигляді блоків і плит. Для виробництва опалубних елементів використовується тріска хвойних порід з відходів деревообробної промисловості та цемент.

pic

Переставна опалубка

ТІБЕ - «Технологія індивідуального будівництва і екологія» - була розроблена в Росії на початку 90-х років винахідником Р. Н. Яковлєвим як «народна технологія», тобто доступна більшості. Вона передбачає зведення будинку самостійно, без застосування найманої робочої сили.

Стіни зводяться за допомогою модулів, які представляють собою переставну опалубку, що дозволяє формувати безпосередньо на стіні, без підсилюючого розчину, пустотілі блоки з цементно-піщаної суміші з невеликою кількістю води. Для зведення фундаментів автором технології ТІБЕ розроблена конструкція ручного бура, що дозволяє отримати фундамент палі підвищеної міцності.

pic

3D-панелі

Ідея даного способу будівництва народилася в Америці, отримала розвиток в Європі, але в Україні прийшла з Росії, де популяризується під торговою маркою «Російська стіна». Ця технологія будівництва об'єднує принципи каркасно-панельного і монолітного домобудівництва. Каркас будівлі збирається з елементів заводської готовності - пінополістирольних панелей в оплетке з двох паралельних зварних арматурних сіток, з'єднаних діагональними стрижнями з оцинкованої або нержавіючого дроту.

Стрижні приварюються під кутом до сіток і «прошивають» пенополистирольную плиту, утворюючи з сітками просторову конструкцію (звідси назва - 3D-панелі). Після установки панелей їх по обидва боки покривають шаром бетону, який утворює суцільну монолітну оболонку. На українському ринку присутні принаймні дві подібні технології будівництва, що відрізняються деякими деталями в конструкції арматурного каркаса.

pic

Каркасна технологія будівництва

Каркасні технології надзвичайно популярні в усьому світі, але мало освоєні вітчизняними забудовниками.

Особливістю каркасного будинку є поділ несучої і огороджувальної функцій конструкції. Перша покладається на каркас - жорстких остов, що складається з вертикальних стійок, горизонтальних балок і діагональних розкосів, що передають навантаження від стін і покрівлі на фундамент. Каркас може бути дерев'яним або металевим. Стіни виконують тільки захисну функцію і несуть навантаження лише від власної ваги, що дає можливість використовувати при їх зведенні різноманітні легкі матеріали і значно зменшити навантаження на фундамент.

Найбільш простий варіант каркасного будинку зводиться по каркасно-рамкової технології будівництва. Збірка всіх елементів будівлі - каркаса і стінового заповнення - відбувається безпосередньо на будмайданчику. Готовий каркас зовні облицьовують вологостійкою OSB-плитою. Порожнечі між елементами каркаса заповнюють теплоізоляційним матеріалом.

Щоб утеплювач всередині каркасної конструкції залишався завжди сухим, з зовнішньої сторони його захищають від атмосферної вологи і вітру спеціальною плівкою, що не перешкоджає виходу залишкового водяної пари, що міститься в порах утеплювача. Щоб в утеплювач не потрапила водяна пара, що утворюється в приміщенні, зсередини його закривають пароізоляційної плівкою. Зовні стіни облицьовуються фасадною штукатуркою, обшивають сайдингом і ін., Зсередини - найчастіше гіпсокартоном.

pic