День весілля – це зелене весілля. А також щомісяця після весілля протягом першого року можна святкувати зелене весілля. Символ: миртовий вінок. В день весілля можна подарувати деревце, яке буде рости і міцніти разом з новоствореною сім’єю.

1 рік – це ситцеве (марлеве) весілля Медовий місяць давно пройшов, і життя ввійшло у звичайне русло. Молодята по-справжньому взнали один одного. Це перший скромний ювілей. Швидше за все зношується ситець. Дарують ситцеві хусточки або інші подарунки із ситцю чи шовку.

5 років - дерев'яне весілля

10 років - олов'яне весілля або трояндове весілля На Прибалтиці - бурштинове весілля Відносини між подружжям стали міцними і перевіреними часом. Запрошуються всі, хто був на весіллі. Гості танцюють з червоними трояндами в лівій руці. Дружина може бути в рожевому платті. Чоловік дарує дружині букет червоних троянд - символ кохання і вірності.



pic

15 років - скляне весілля Відносини між подружжям чисті і прозорі, як скло. Дарують вироби зі скла і кришталю.

16 років – топазове весілля 16 річниця весілля святкується рідко, проте в останні роки спостерігається тенденція популяризації святкування 16 дня народження сім’ї. За давніми традиціями 16 років – це топазове весілля. Звичайно, ідеальним подарунком до річниці буде її символ, дорогоцінний камінь топаз. Однак не варто засмучуватися, якщо такий подарунок не вписується в ваш бюджет. Згідно з сучасними традиціями основна тема 16 річниці весілля – кава і чай. Тому, як правило, на 16 річницю весілля дарують столові прибори та все, що пов’язано з кавою і чаєм.

20 років - порцелянове весілля Вважається, якщо старий порцеляновий посуд розбився, то треба дарувати новий. Отже, даруєте порцеляновий сервіз. Кавовий, якщо чоловік і жінка люблять каву, чайний - якщо віддають перевагу чаю.

25 років - срібне весілля Сімейний союз шляхетний, як срібло. Його міцність уже не залежить ні від яких випадків. На святкування збирають всю рідню. Можна в цю дату обмінятися срібними обручками і носити їх разом із золотими. Або чоловік дарує таке колечко дружині. Гості дарують срібло.



pic

30 років - перлинове весілля Намисто з перлин - талісман і символ родючості. Відносини між подружжям не потьмяніли, як і натуральні перли. Чоловік дарує дружині намисто з тридцятьма перлинами. Дарують натуральні перламутрові перли, що не тьмяніють від часу, як і стосунки чоловіка і жінки.

35 років - полотняне (коралове) весілля Старе полотно вже зносилося, отже настав час дарувати нове. Червоні корали символізують здоров'я й довге спільне життя. Подарунки: червоні корали, полотняні скатертини, покривала, рушники й інші вироби з полотна. Дружина дарує чоловікові сорочку, як і у день весілля.

40 років - рубінове весілля Кольори рубіна – це кольори крові. Рубін - камінь любові й вогню. Він зберігає щастя й любов. Чоловік може подарувати дружині перстень із рубіном. Або в обручки вставляється рубін. Можна замінити обручки на нові, а старі віддати дітям, які збираються одружитися.

45 років - сапфірове весілля Сапфір символізує вірність і доброту.

50 років - золоте весілля Прекрасна дата! Відзначається особливо урочисто. Старі обручки замінюються на нові. Дарують золото або позолочені речі.

55 років - смарагдове весілля Союз двох такий прекрасний, як смарагд. Смарагд - дуже красивий дорогоцінний камінь, і дуже рідкісний. Справді, 55 ювілей шлюбу - велика рідкість. Також смарагд є символом вірності і чесності. Організовують святкування діти ювілярів, з огляду на побажання батьків. А подарувати можна як ювелірні прикраси, так і фотографію "молодят" разом з дітьми і онуками, оформлену в гарну рамку.

60 років - діамантове (платинове) весілля Відносини між подружжям стали такі ж міцні, як діамант. Уже ніщо не зможе зруйнувати цей шлюб. Даруєте діаманти!

65 років - залізне весілля Здавалося б, метал простий, але зате довговічний і головне, необхідний усім. Так і подружжя, що дало початок великій родині в кілька поколінь, стало твердою опорою, на якій тримається сімейне древо. Подарунки краще підібрати індивідуально, адже хто, як не ви, краще знаєте потреби своїх батьків!

70 років - вдячне весілля В цей день подружжя отримує велику подяку, за те, що дали життя всій вашій родині. Даруйте будь-які подарунки, куплені з любов'ю і подякою.

75 років - коронне весілля Вінчає довге й щасливе спільне життя. Дай Вам Бог дожити до Коронного весілля!



pic

80 років - дубове весілля Дуб вважається символом довголіття, свідок зміни поколінь. Саме в цей день варто поділитися спогадами з онуками і правнуками.

90 років - гранітне весілля Граніт - ще один символ міцності і довгого життя. Люди, що дожили до 90-річчя від дня весілля, у власному віці вже переступили столітній рубіж!

100 років - червоне весілля Зустрічається нечасто! Назва столітнього ювілею недавно була запропонована подружжям – довгожителями з Азербайджану: 126-літнім Ніфтулла і його 116-літньою дружиною Балабеїм. Вони прожили разом ціле століття.

Джерело: /wedding-traditions/anniversary