Зі скаргами пацієнтів на судоми ніг лікарі загальної практики стикаються регулярно, причому дане явище турбує осіб абсолютно різних категорій - молодих і літніх людей, чоловіків і жінок, вагітних і дітей. Найчастіше судоми трапляються під час засипання або вночі, під час сну людини, змушуючи її прокинутися та відчути декілька вельми неприємні миттєвості. Про те, що являють собою судоми ніг, чому вони виникають і як з ними боротися і піде мова в нашій статті.

Чому виникають судоми ніг

Причин виникнення судом насправді безліч - від банального неповноцінного харчування до серйозних, що загрожують життю, захворювань. Переважна більшість судом ніг провокують причини, зазначені нижче.

1. Порушення балансу вітамінів і мікроелементів в організмі:

- Недолік магнію - причина ¾ всіх випадків судом нижніх кінцівок;

- Хвороби щитовидної залози; - гіповітаміноз В (переважно В6);

- Хронічна ниркова недостатність (оскільки при цьому захворюванні порушується виведення з організму продуктів обміну, які надають токсичну дію).

2. Знижений вміст глюкози в крові - гіпоглікемія. Найчастіше зустрічається при надто агресивній терапії цукрового діабету або при недотриманні діабетиком режиму харчування.

3. Довгострокові, надмірні фізичні навантаження на ноги - біг, ходьба, плавання, футбол та інші.

4. Варикозне розширення вен, тромбофлебіт.

5. Хронічні порушення кровообігу в судинах нижніх кінцівок ( атеросклероз та інші захворювання);

6. Хвороби серцево-судинної системи, що супроводжуються явищами серцевої недостатності і, як наслідок, порушенням кровотоку в найбільш віддалених від серця частинах тіла, зокрема, в стопах і гомілках.

7. Дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта (остеохондроз).

8. Дисбаланс жіночих статевих гормонів, а саме, надмірний вміст в крові естрогенів.

9. Псіхоемоційне перенапруження.

10. Хронічні недосипання.

Надання першої допомоги

Якщо в нічний час у вас починається судома, необхідно сісти в ліжку, опустити вниз ноги та обережно встати на прохолодну підлогу, але не на килимок. Положення вашого тіла має залишатися максимально прямим, ноги повинні бути разом. Через кілька хвилин циркуляція крові в ногах відновиться, а разом з нею - і нормальний тонус м'язів.



pic

Другий спосіб: глибоко вдихніть, вхопіться руками за пальці ноги, яка зведена судомою, і з силою, перемагаючи біль, потягніть їх вгору і на себе, розтягуючи свій спазмований м'яз. Робіть одночасно розгойдуюючі руху ноги. Коли ослабне спазм м'язів, помасажуйте зведені м'язи. При сильній судомі кілька разів ущипніть хворе місце. Після обережно помасажуйте ступню та ікру ноги поплескуючи та розтираючи рухами в напрямку до п'яти від кінчиків пальців, і до коліна від п'яти.

Після цього ляжте, підклавши згорнуту ковдру під ноги. Така поза забезпечує відтік крові таі запобігає повторним судомам. Може допомогти і зігріваюча мазь, нанесена на м'язи ніг. Можна використовувати горілку або яблучний оцет. Якщо судоми м'язів повторюються, робіть вологі теплі компреси. Тепло знижує нервову чутливість та розслабляє м'язи.

Профілактика:

- носіть лише зручне взуття;

- уникайте тривалих навантажень на ноги;

- зменшіть споживання цукру та кави;

- киньте палити;

- включіть в раціон багаті кальцієм і магнієм продукти;

- лягайте спати в шерстяних шкарпетках;

- регулярно масажуйте ноги;

- робіть контрастні ванни для ніг. Опускайте ноги на кілька секунд то в холодну воду, то в гарячу воду. При варикозі різниця температур води не повинна бути занадто великою. Корисно додавати в воду відвари лікарських трав з протисудомною дією: м'яту, хвощ, валеріану.

pic