Коли мама разом з новонародженим приїжджає додому, дуже важливо, щоб догляд за малюком був організований правильно. Для цього потрібно врахувати безліч чинників.

Молода мама боїться нашкодити малюку. Він такий крихкий: потрібно ретельно доглядати за пупком, стежити за тим, як заростає джерельце, головку немовля не тримає, тому поводитися з ним треба максимально дбайливо. В іншому випадку не уникнути травм. Чи не менше мама побоюється різних захворювань: раптом простудиться, перестане дихати уві сні, захлинеться в воді, та хіба мало що! Подібні напади тривоги відомі як «післяпологові страхи» і аж ніяк не дивують психологів. Виною всьому найсильніші гормональні зміни в організмі в зв'язку з вагітністю, а також стрес, який відчуває жінка під час пологів. У випадку з першою дитиною, всі ці чинники нашаровуються на брак досвіду, який, природно, веде до невпевненості у власних силах.

До речі, саме щоб уникнути цього негативного наслідку, в пологових будинках практикується спільне перебування з дитиною. Воно сприяє встановленню тісного емоційного контакту між мамою та немовлям.

Як правильно доглядати за новонародженим в перші дні вдома?

1. По-перше, температура, вологість, освітлення і, звичайно ж, чистота приміщення, в якому знаходиться новонароджений, повинні бути оптимальні. Для цього потрібно мінімум два рази на день проводити вологе прибирання, провітрювати кімнату 5-7 разів по 15-20 хвилин, підтримувати постійну температуру близько 20-22 ° С. Крім того, в кімнаті не повинно бути занадто яскравого світла, гучних звуків.

2. Ліжечко немовляти слід розмістити так, щоб воно не потрапляло під прямі сонячні промені, але і не було в інтенсивній тіні. В ліжечко дитини не кладуть подушку, а замість неї використовують підголовник висотою 2-3 см або вибирають ліжечко з піднятою частиною для голови малюка. Поруч з ліжечком можна поставити пеленальний столик, якщо мама планує сповивати дитину.

3. Одяг та білизна новонародженого повинні бути виготовлені тільки з натуральних м'яких тканин (х / б, льон), без грубих швів. Речі немовляти повинні легко пратися. Перед тим як одягати малюка або стелити йому ліжечко, всі речі обов'язково потрібно добре випрати і прокип'ятити. Протягом першого місяця потрібно прасувати речі новонародженого гарячою праскою з обох сторін.

Одяг не повинен обмежувати свободу рухів малюка, повинен запобігати переохолодженню чи перегріванню дитячого організму. Якщо в кімнаті підтримується постійна температура 20-22 ° С, то головку немовляти можна не покривати. Прати і зберігати одяг новонародженого потрібно обов'язково окремо від «дорослих» речей.

4. Здоров'я новонародженого вимагає вкрай уважного і дбайливого ставлення. Фахівці рекомендують придбати для дитячої аптечки такі препарати і інструменти : вата стерильна, соски гумові, калію перманганат (марганцівка),розчин йоду 5%, розчин брильянтового зеленого (зеленка), фурацилін, масло вазелінове, крем дитячий, присипка дитяча, термометр для тіла, термометр для води, бинт стерильний, банки скляні для вати (з кришкою, що щільно закривається), ємність з кришкою для прокип'ячених сосок, ємність для кип'ятіння сосок і пляшечок, грілка гумова, дитяча клізма №3, трубка газовідвідна.

Всі ці предмети краще зберігати в окремому місці так, щоб вони завжди були під рукою.

5. До моменту виписки з пологового будинку пупкова ранка новонародженого зазвичай вже суха і його можна купати. Якщо ж ранка ще волога, то купати малюка ще не можна. Медсестра повинна відвідувати новонародженого і проводити обробку пупкової ранки 2-3% розчином перекису водню, спиртом, а потім марганцівкою (можна і зеленкою). Всі операції проводяться тільки стерильним перев'язувальним матеріалом (вата, бинти, серветки, ватні тампони).

6. Що приготувати для купання?

• Купати малюка перші кілька місяців його життя краще в спеціальній дитячій ванні. Вода повинна мати температуру 36-38 градусів. Можна додати в неї кілька кристаликів марганцівки, попередньо розведеної в склянці води - це дезінфікує воду і запобігатиме потраплянню мікробів в ще незагоєну пупкову ранку дитини.

• Крім того, для купання вам знадобиться дитяче мило або гель, м'яка губка з поролону, фланелева або махрова тканина, рушник, присипка або масло для шкіри, які необхідно використовувати після миття.

• Врахуйте, що температура повітря у ванній кімнаті теж повинна бути досить високою, 25-26 градусів.

• Отже, занурте малюка в підготовлену воду. Потрібно підтримувати дитину за спину і шию так, щоб його голова перебувала над поверхнею води. Зручно також використовувати під час купання спеціальну гірку - це звільнить ваші руки на час купання. Якщо дитина не вередує, то можна дати йому полежати у воді 10-15 хвилин (це приблизний час, якого достатньо в перші тижні життя дитини, далі процедуру купання можна продовжувати до 20-30 хвилин).

• Після прийняття ванни потрібно вимити дитину. Для цього потрібно акуратно помасажувати його тільце губкою з мильною піною, уникаючи попадання мила на статеві органи і обличчя. Голову дитини миють в останню чергу, відхиливши її назад так, щоб мильна піна не потрапляла в очі. На завершення малюка поливають теплою водою з глечика (не з душа!) І огортають в махровий рушник.

Після купання

• Покладіть дитину на пеленальний стіл або в ліжечко і акуратно витріть її. Не варто занадто сильно терти ніжну дитячу шкіру, досить лише злегка промокнути її. Потім ватним тампоном промокніть пупок малюка. Якщо ваш лікар не наполягає на обробці пупкової ранки антисептиками, то не треба її нічим змащувати.

• Після цього ватною паличкою акуратно промокніть вушні проходи дитини. Не можна, щоб після купання в них залишилася вода - це може привести до запалення.

• Перед тим, як надіти дитині памперс, використовуйте присипку або спеціальний дитячий крем - це допоможе уникнути попрілостей.

7. Ротик здорового малюка не потребує обробки. Якщо ж у новонародженого є молочниця, то слизову оболонку рота рекомендується змочувати 2% розчином питної соди (1 ч.л. на 1 ст кип'яченої теплої води). Слід повторювати цю процедуру кожні 2-3 години, перед годуванням дитини.

8. Для очищення вушок новонародженого ні в якому разі не можна користуватися твердими паличками або іншими твердими предметами. Слухові проходи обережно протирають м'якими ватяними джгутиками, а вушні раковини обтирають вологою м'якою серветкою. Щоб за вухами новонародженого не утворювалися попрілості, потрібно після промивання і просушування змастити складки за вухами вазеліновим або рослинним маслом. Потрібно дуже уважно стежити за тими ділянками тіла малюка, на яких найчастіше утворюються попрілості: складки за вухами, шийні, пахвові і пахові області. Шкіру дитини на цих ділянках слід особливо ретельно і обережно обробляти стерильним рослинним маслом (або вазеліновим).

9. Підмивати дитину слід після сечовипускання і після стільця дитячим милом під проточною водою. Дівчаток слід підмивати у напрямку від статевих шляхів, щоб уникнути попадання інфекції.

10. На прогулянку можна виходити з новонародженим вже з першого дня після виписки з пологового будинку, якщо малюк народився влітку, і з 2-3 тижневого віку - якщо восени або взимку. У зимовий час перша прогулянка новонародженого повинна відбуватися при температурі не нижче -5 ° С. Тривалість першої прогулянки - 10-15 хвилин. Пізніше прогулянки тривають півгодини-годину по 2 рази в день. По досягненню місячного віку малюк повинен знаходитися на свіжому повітрі не менше 1,5 годин на день. У холодну погоду можна гуляти з малюком по 20-30 хвилин, але частіше.

При ретельній підготовці, правильному підході і любові в перші дні малюка вдома стане першим досвідом справжнього щасливого сімейного життя. І нова людина виросте повноцінним і здоровим членом суспільства.