З проблемою дитячої плоскостопості стикається величезна кількість батьків. Саме тому важливо знати, як виявити проблему і чим можна допомогти дитині.

Плоскостопість – це деформація стопи, при якій характерна підвищена плоскість її склепіння. Навіть невелике відхилення від норми може вплинути на здоров’я та фізичний розвиток дитини.

1.Контроль за розвитком стопи

Не варто чекати 5-річного віку, щоб виявити в дитини плоскостопість. Рекомендується регулярно відвідувати лікаря-ортопеда, який може визначити передумови до неправильного формування стопи. В такому випадку лікар дає рекомендації, що дозволяють запобігти розвитку деформації стоп.

2. Чим небезпечна плоскостопість

Діти з плоскостопістю швидше втомлюються, скаржаться на болі в ногах під час прогулянки або пішого походу. З плином часу з’являються болі в спині через неправильні навантаження на хребет. Поступово розвивається сколіоз – вигин хребетного стовпа вправо або вліво.

3. Лікування плоскостопості

Лікування плоскостопості повинне бути тривалим і комплексним. По суті, це навіть не лікування, а певний спосіб життя.

Ортопедичні устілки

Ортопедичні устілки незамінні в лікуванні плоскостопості. Вони допомагають «розвантажити» стопу, правильно розподіливши навантаження. Устілки підбираються індивідуально, їх висота залежить від ступеня плоскості стопи.

Устілки слід поміщати не тільки в вуличне, але й в домашнє взуття (носити домашнє взуття при плоскостопості обов’язково!). В міру зростання та розвитку дитини за рекомендацією ортопеда змінюється розмір та форма ортопедичних устілок.

Ортопедичне взуття

При важкій формі плоскостопості дитині потрібні вже не устілки, а спеціальні ортопедичні черевики. Вони не тільки створюють фізіологічно правильну основу для стопи, але також фіксують гомілковостопний суглоб завдяки жорсткій внутрішній бічній підтримці.

Ванночки для ніг

Така процедура допомагає лише на початкових етапах лікування плоскостопості. Щодня перед сном рекомендується влаштовувати теплі ванни для ніг (температура води 40-50 градусів) з морською сіллю. Тривалість процедури становить 20 хвилин. Після ванночок рекомендується виконання самомасажу – катання ногами спеціальних валиків або ходіння по килимку, який можна купити в ортопедичному салоні.

Фізіотерапія

Дитині з плоскостопістю проводять курси професійного масажу, призначають фізіотерапевтичне лікування: електрофорез, магнітотерапію, парафінові та озокеритові аплікації. Такі процедури покращують кровообіг, зміцнюють м’язи, зв’язки, та сприяють правильному формуванню стопи.