Останнім часом все більше жінок, якщо і вирішуються завагітніти, то хочуть, щоб пологи пройшли легко, і вони не відчували болю. Сучасні медичні засоби можуть допомогти майбутній матері народити малюка без болю. Одним з найпопулярніших є кесарів розтин. Однак якщо ви вже наважуєтеся на цей спосіб появи дитини на світ, все ж слід врахувати, що кесарів розтин є хірургічною операцією, і очевидно, не завжди це закінчується вдало.

Показання до кесаревого розтину

Як будь-яке оперативне втручання в людський організм, кесарів розтин має проводитися тільки за показаннями до нього. Показання до кесаревого розтину можуть бути абсолютними та відносними.

Абсолютні показання до кесаревого розтину

Абсолютні показання - це значить, що існує загроза для життя матері, якщо вона буде народжувати через природні родові шляхи. До них відносяться:

• Вузький таз - це невідповідність розмірів тазового кільця матері та розмірів дитини. Ця невідповідність зазвичай завжди вчасно помічається і служить показанням до планового кесаревого розтину;

• Механічні перешкоди, такі як міома матки розташована в області перешийка. Зазвичай завжди діагностується при плановому УЗД.

• Передлежання плаценти - перекриття шляхів виходу для дитини плацентою. Цю ситуацію видно на УЗД, тому це не буде несподіванкою, крім того часто до останнього терміну вагітності плацента як би підводиться і «передлежання» проходить;

• Передчасне відшарування плаценти. Плацента в нормі завжди відокремлюється тільки після народження дитини, тому що вона весь час живить її. Однак бувають ситуації, коли плацента відшаровується завчасно, а це означає, що плід починає відчувати кисневе голодування і можлива смерть плоду, в цьому випадку необхідно негайно провести операцію кесаревого розтину. Відшарування плаценти так само загрожує і матері, тому що супроводжується кровотечею.

• Розрив матки. Така ситуація може виникнути у жінок, у яких в анамнезі є численні пологи або аборти, що призвело до витончення стінок матки.



pic

Відносні показання до кесаревого розтину

При відносних показаннях можна враховувати ситуацію, як на користь кесаревого розтину, так і на користь природного розродження. Лікар аналізує умови, дані лабораторних та інструментальних досліджень, і приймає рішення за той чи інший вид розродження.

Відносні показання до операції кесаревого розтину з боку матері:

• Тривала слабкість родової діяльності.

• Клінічно вузький таз.

• Наявність важких супутніх захворювань (захворювання нирок, серця та ін.).

• Важкий гестоз.

• Вік матері більше 35 років.

Відносні показання до кесаревого розтину з боку плода:

• Гіпоксія плода (нестача кисню).

• Тазове передлежання плода.

• Поперечне положення плода.

Багато психологів і лікарів проводять різні дослідження, про те, як впливає операція кесаревого розтину в майбутньому на життя дитини і його матері. Ми ж наведемо деякі аргументи «за» і «проти» такої операції. Після прочитаного ви зможете зробити власні висновки. Головне, на чому акцентуємо вашу увагу - кесарів розтин потрібно робити, якщо є медичні показання. Це і повинно бути першим аргументом «за».

Все більше жінок фізично за станом здоров'я не можуть народити здорову дитину самостійно. Тому при наявності таких проблем, як вузький таз або неправильне прикріплення плаценти до матки (по-медичному це називається передлежанням плаценти), робити кесарів розтин - це єдиний шанс народити. Крім того, лікарі наполягають на такій операції, якщо мама має, хоча б одне з цих захворювань - ВІЛ, генітальний герпес в гострій формі, порок серця, діабет. Також показано кесарів розтин при наявності пухлини в області шийки матки. Іноді такі пологи рекомендують, якщо вагітність наступила в результаті штучного запліднення або ж існує ймовірність розриву матки через попередні операції. Але буває і так, що кесарів розтин потрібно проводити вже в процесі народження дитини. Такі фактори, як відсутність родової діяльності, сильна кровотеча, гіпоксія плода - все це вимагає негайного хірургічного втручання. Деякі жінки ще одним аргументом «за» кесарів розтин назвуть відсутність болю. Але це більш ніж умовний аргумент, адже біль буде пізніше, до того ж занадто багато ризику для матері і дитини, якщо проводити таку операцію без медичних показань. Подумайте самі, вам розрізають живіт і звідти витягають малюка, а потім накладають шви, які довго гояться.

Отже, плавно, ми переходимо до аргументів «проти» кесаревого розтину. В першу чергу звернемо увагу на ризик для крихти. При кесаревому розтині жінці вводять дозу наркозу, і дитина також її отримує. Крім того, малюк піддається великому ризику в плані здоров'я. Наприклад, можливі ускладнення в дихальній системі маленького організму. До речі, такий ризик трохи знижується, якщо операцію проводити після 39-го тижня вагітності. На досвіді наших близьких знаємо, що не завжди точно можна вирахувати дату народження, тому заздалегідь плануючи операцію, зберігається ризик народження недоношеного малюка з усіма витікаючими наслідками. Ще один мінус для дитини, якщо вона з'явилась на світ після кесаревого розтину, то, що вона може бути з матір'ю тільки на другу-третю добу, тоді ж мати і може прикладати малюка вперше до грудей. Все це ускладнює природний контакт мами і крихти. Що стосується можливих ризиків для самої жінки, то тут не менш важливі нюанси. Наприклад, той же наркоз серйозно впливає на організм матері. Так само, як ми вже відзначали, післяопераційна адаптація проходить дуже складно. Під час операції зберігається ризик важких ускладнень - від крововтрати до пошкоджень внутрішніх органів (кишківника та сечового міхура).



pic

Якщо Вам пропонують зробити кесарів розтин в неекстренній ситуації запитайте:

• чому необхідна операція;

• які ризики і переваги операції;

• які ще рішення можливі;

• які їхні ризики і переваги.

Якщо пропозиція надходить ще до пологів, уважно вивчіть всю доступну інформацію. Проведіть своє дослідження, консультуйтеся з різними фахівцями, перш ніж прийняти остаточне рішення.

Легких вам пологів і здорового малюка!