Перший місяць після пологів часто називають десятим місяцем вагітності, тим самим, підкреслюючи його важливість для організму жінки. Власне кажучи, перший місяць після пологів - це тільки частина післяпологового періоду, тривалість якого становить перші 6-8 тижнів після пологів.

Відчуття

Відразу після пологів майже всі новоспечені матусі відзначають сильну втому, сонливість. А вже з другого дня при нормальному перебігу післяпологового періоду жінка відчуває себе добре. Температура тіла зазвичай нормальна. У перші дні можливі болі в області зовнішніх статевих органів і промежини, навіть в разі відсутності розривів. Це пов'язано з сильним розтягуванням тканин під час пологів. Зазвичай болі не дуже інтенсивні та проходять через пару днів, в разі, якщо були розриви або розріз промежини, до 7-10 днів. Якщо була зроблена операція кесарів розтин, то відзначається хворобливість в області післяопераційних швів.

Періодично виникають скорочення матки, по відчуттях нагадують слабкі сутички. Після повторних пологів матка скорочується більш болісно, ніж після перших. Сутички посилюються під час годування грудьми, це пов'язано з тим, що при стимуляції соска, підвищується в крові рівень речовини, що сприяє скороченню матки - окситоцину.

У першу добу після пологів жінка не відчуває позивів до сечовипускання. Це пов'язано зі зниженням тонусу черевної стінки, набряком шийки сечового міхура в результаті його здавлення головкою плода. Деяку роль відіграє психологічний блок при горизонтальному положенні жінки, а також неприємні відчуття печіння при попаданні сечі на область розривів і тріщин. Щоб стимулювати роботу сечового міхура необхідно більше рухатися, іноді допомагає плюскіт з крана води. Якщо протягом 8 годин сечовипускання не відбувається, необхідно спорожнити сечовий міхур за допомогою катетера.

У перші дні після пологів у жінки можуть бути запори. Їх причиною найчастіше є розслаблення черевної стінки, обмеження рухової активності, нераціональне харчування і страх перед розбіжністю швів на промежині. Немає ніякої причини турбуватися за шви. Необхідно лише більше рухатися і відкоригувати дієту. З других-третіх діб після пологів спостерігається різке збільшення кількості молока в грудях. При цьому молочні залози збільшуються, тверднуть, стають болючими, часом підвищується температура тіла. Іноді болі віддають в пахову область, де прощупуються вузлики - набряклі рудиментарні часточки молочних залоз. Щоб уникнути сильного нагрубания, рекомендується з третього дня після пологів обмежити прийом рідини до 800 мл в день і намагатися частіше годувати дитину. Уже через 1-2 дня при правильному прикладанні і режимі годування нагрубання поступово зникає.

Ваша фігура в перші кілька днів

Під час вагітності ви набрали вагу, але після пологів ви не в силах втратити відразу всі ті кілограми, які придбали за той період, коли ви носили вашого малюка у вашому животі. Відразу ж після пологів ви скинете ту вагу, яка включав в себе вагу новонародженого і навколоплідних вод, та плаценти. Всі інші кілограми ви повинні скинути протягом декількох місяців. Це буде залежати від багатьох факторів і вашого організму.

Ваші груди

У перші дні після пологів розмір ваших грудей збільшився через приплив грудного молока і буде залишатися в таких розмірах, поки ви годуєте грудьми малюка. Якщо ви не маєте наміру годувати грудьми взагалі, вам необхідно припинити лактацію, щоб молоко перегоріло. Як тільки у вас пропаде молоко в ваших молочних залозах, розмір ваших грудей зменшитися протягом тижня. Після цього ваші м'язи на грудях ослаблені і форма грудей вже не така красива і пружна як була до вагітності. Щоб цьому зарадити ви можете робити вправи, які зміцнюють грудні м'язи і допомагають вашій груді залишатися високою і красивою. Так само ці вправи гарні і коли ви годуєте грудьми, вони допомагають запобігти лактостаз.

Статеве життя після пологів можна відновлювати через 6 тижнів. До цього моменту організм жінки вже повністю приходить в норму. В цей же період необхідно пройти медогляд в жіночій консультації або у свого лікаря. Вас зважать, виміряють кров'яний тиск, візьмуть аналіз сечі, оглянуть молочні залози. Буде проведено вагінальне обстеження, щоб визначити розмір і положення матки, перевірять, як зажили шви, візьмуть мазок з шийки матки. Лікар порадить вам засоби контрацепції. Щоб повністю відновиться після пологів, до наступної вагітності має пройти не менше двох років.

Вагітність, як і пологи, - природний фізіологічний процес. Те ж саме можна сказати і про післяпологовий період. Дотримуючись певних правил протягом цих кількох тижнів і приписаний лікарем режим, молода мама зможе швидко і легко повернутися до свого попереднього стану.