Вимоги до зовнішнього вигляду дітей, їх зачіски, і навіть обов'язок носити певну форму при відвідуванні дошкільного закладу не встановлені на законодавчому рівні. Найчастіше певні правила відвідування прописуються в договорі з дитячим садом, а також в його статуті і включають в себе "охайний вигляд, вмите обличчя, підстрижені нігті і чистий одяг". Буває так, що вихователі під різними приводами не хочуть пускати малюка в групу, посилаючись на правила дитячого садка. Наскільки вони праві?

1. У хлопчика довге волосся. Батьки кажуть, що ця модельна стрижка - хіт сезону. Медсестра вимагає підстригти волосся, мотивуючи це дотриманням санітарних норм (втім, аргументи можуть бути різними).

Насправді ні в одному нормативному акті не прописано, що дитина має бути з коротким волоссям. Все, що не заборонено українським законодавством, дозволено. До того ж у дівчаток і виховательок теж довге волосся!

2. Для занять з фізкультури або танцям потрібна певна форма. Дитину не пустили на заняття, коли вона прийшла у спортивній формі іншого кольору або забув чешки.

В даному випадку дії вихователя незаконні. Звичайно, красиво, коли всі діти в чорних шортах, білих майках і шкарпетках. Але як уже було сказано, обов'язкову форму для дитячих садків ще не ввели. Якщо навіть у статуті прописана форма у вигляді білої футболки і чорних штанців для занять танців, ці приписи носять лише рекомендаційний характер. Для вирішення проблеми досить поговорити з завідуючою.

3. Вихователь стверджує, що в зимову пору року всі діти в групі повинні ходити в колготках. І неважливо, що в приміщенні дуже тепло!

Скоріше за все, коли всі діти в колготках, їх легше збирати на прогулянку. Або персонал саду переживає, що в разі захворювання дитини відповідати будуть вони. Батьків теж зрозуміти можна. З дівчатками все набагато простіше: платтячко і колготки. А з хлопчиками? Пітніти в колготках і штанцях неприємно. Батькам доведеться домовлятися з нянечкою.