Сьогодні, 11 січня, повністю вступив в дію закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству". Які покарання передбачає закон?

Цей закон депутати ухвалили ще на початку грудня 2017 року. Але більшість норм вступили в силу тільки сьогодні, 11 січня. Як захищатимуть жертв домашнього насильства? І який термін загрожує тиранам?

Яке покарання загрожує тиранам?
За новими нормами за вчинення домашнього насильства можливе встановлення такого покарання: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин; арешт на строк до 6 місяців; обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до двох років. При цьому заборонено дзвонити, листуватися і навіть наближатися на певну відстань до потерпілого.

Допомога після насильства
Після виявлення фактів насильства в сім'ї, яка постраждала відповідні органи повинні пропонувати можливість звернутися в спеціалізовані центри.

Відповідальність за примус до шлюбу
Насильством вважають і примус до шлюбу, співжиття, до продовження примусово укладеного шлюбу або співжиття, примус до переїзду з метою шлюбу або співжиття - такі дії будуть карати арештом на строк до 6 місяців або обмеженням, або позбавленням волі на строк до 3 років.

Зменшення мінімального терміну за зґвалтування неповнолітніх
Також в новому законі зменшили мінімальний термін кримінальної відповідальності за згвалтування неповнолітніх. Раніше карали позбавленням волі від 10 до 15 років, тепер санкція буде від 8 до 15 років.