Лише кілька років тому про існування зеленої кави ніхто навіть і не чув, сьогодні ж цей продукт у всіх на вустах, а його популярність зростає з кожним днем. Зелена кава - це є натуральні сирі кавові зерна, які не пройшли процес обсмажування. Їх висушують природним шляхом на відкритому повітрі, внаслідок чого в них зберігаються практично всі корисні речовини.

Користь зеленої кави

Зелена кава в значно більшій мірі, ніж обсмажені зерна, містить антиоксиданти, вітаміни і амінокислоти. Крім того, в ній міститься хлорогенова кислота, яка при обробці високою температурою руйнується, а тому не може міститися в чорній каві.

Хлорогенова кислота, яка є найпотужнішим рослинним антиоксидантом розганяє обмін речовин, запобігає розвитку діабету, покращує роботу кровоносної і травної системи, сприяє розщепленню жирів і перешкоджає їх відкладенню. Саме завдяки хлорогеновій кислоті та кількох інших допоміжних речовин зелена кава допомагає в зниженні ваги.

Не обсмажені кавові зерна також містять:

Танін. Дана речовина очищає організм від важких металів, прискорює відновлення тканин, покращує роботу шлунково-кишкового тракту і сприяє зміцненню судин.

Теофілін. Він стимулює роботу серця, нормалізує кровообіг, особливо в органах черевної порожнини, позитивно впливає на склад крові і навіть зменшує ризик формування тромбів.

Ліпіди, які найкращим чином позначаються на роботі нервової системи. Амінокислоти. Ці речовини покращують тонус судин, нормалізують апетит і допомагають підвищити імунітет .

Ефірні масла, пуринові алкалоїди, і дубильні речовини. У сукупності вони нормалізують функції нервової системи, мають заспокійливу дію, усувають з організму шкідливі бактерії, благотворно позначаються на травленні, а також покращують стан дихальної системи.

Трігонеллін – приводить в норму тиск, покращує роботу мозку і склад крові, розганяє обмін речовин і підтримує оптимальний баланс гормонів.

Клітковина допомагає знизити в крові рівень «поганого» холестерину, покращує травлення і функціонування органів малого таза.

Шкідливі властивості зеленої кави:

В основному, шкода зеленої кави проявляється при зловживанні даними напоєм. Це може призвести до головних болів, розладам шлунку, безсонні і підвищеній дратівливості. Тому в день рекомендується пити не більше двох чашок напою.

На жаль, як і більшість продуктів, що надають сильну дію на організм, зелену каву можна вживати далеко не всім. У першу чергу від неї слід відмовитися людям, чутливим до кофеїну і які страждають від захворювань серця, діабету, остеопорозу, глаукоми, порушення згортання крові, виразок і гастритів, що у стадії загострення. Також зелена кава протипоказана годуючим, дітям до чотирнадцяти років і гіпертонікам.

Джерело