Міліція на кістках. Всі головні будівлі Рівненських управлінь внутрішніх справ розміщені на місцях розстрілу в'язнів НКВС – стверджують дослідники. А територія біля сучасної швейної фабрики – це масовий могильник вояків УПА. Вже не один рік вони намагаються дістатися до архівів радянських спецслужб, щоб оприлюднити бодай списки загиблих. Серед них може бути і головнокомандувач УПА-Північ Клим Савур. За версією колишніх ув’язнених, на його кістках вже понад півстоліття сидять головні рівненські міліціянти.

Півстоліття тому ця місцина у центрі Рівного жахала мешканців міста. В будівлі сучасної швейної фабрики - в'язниця НКВС. А в приміщеннях нинішніх управлінь міліції - радянські спецслужби. Ці підземелля - за словами колишніх в'язнів - приховують страшну таємницю.

Сьогодні це місце на задвірках відділу зв'язку надійно ховають чагарники. Дослідники наполягають - під цими будівлями могли бути катівні енкаведистів та підземні ходи.

У квадраті сучасних вулиць Пушкіна, Хвильового, Квітки-Основ'яненка та Соборної і досі - кістки тисяч розстріляних повстанців - стверджують колишні в'язні. Рештки масово знаходили в сімдесятих. Тоді цю частину міста активно перебудовували. Пригадує колишній бранець в'язниці НКВС Василь Прокопчук.

Дослідник історії УПА, письменник Євген Шморгун майже два десятки років марно намагається отримати архівні документи спецслужб, які би усе це підтвердили. Розповідає - в середині дев'яностих йому таки вдалося таємно отримати списки чоловіків та жінок, яких в другій половині 1944 року радянський військовий трибунал засудив до розстрілу. Решта списків - і досі за сімома замками.

За приблизними підрахунками в масовому могильнику в центрі Рівного можуть покоїтися тисячі жертв НКВС. Рівне нські політики вкотре звернулася до силовиків, аби ті посприяли в доступі до засекречених архівів. Утім, це не єдине - чого домагаються націонал-патріоти.

Якщо дослідникам та політикам вдасться досягти мети, заради ексгумації доведеться зносити і гаражі, і тенісні корти, що позаду швейної фабрики. І перекопати чи не увесь квартал.

Знайти будь-які документи, які підтверджують масові поховання вояків УПА у цій частині Рівного журналістам, як і дослідникам, поки не вдалося. З інформаційним запитом ми звернулися до управління Служби безпеки України в Рівне нській області. І сподіваємося, що вже найближчим часом нам вдасться пролити світло на темні підвали цих будівель.