Мандарин являється саме тим фруктом, який знаходиться на нашому столі майже весь зимовий період. Без нього ми не уявляємо новорічне меню, ним же прикрашаємо ялинку і обов'язково обдаровуємо гостей.

Одними з найулюбленіших цитрусових фруктів для більшості людей є мандарини. Ці "помаранчеві кульки" асоціюються зі спогадами дитинства, коли на новорічні та різдвяні свята батьки прикрашали святкові столи яскравим фруктом.

Досить довгий період часу даний фрукт був дефіцитом, і його споживали виключно в зимовий період. Нині на прилавках наших магазинів ми чи не цілий рік можемо спостерігати за наявністю мандаринів різноманітних сортів. Незважаючи на загальну любов до цього фрукту, спробуємо розглянути користь і шкода мандаринів.

Отож, розкладемо по основних пунктах в чому корисний для нас даний фрукт:

1. Цей фрукт просто насичений корисними речовинами. Причому не тільки традиційним для цитрусових вітаміном С, але і особливо необхідним у малосонячних зимовий період вітаміном D, а також вітамінами К, В1, В2, ефірними маслами. Це все позитивно впливає на еластичність наших судин. Причому, вітаміни зберігаються при тривалому зберіганні. Крім вітамінів мандарини багаті пектинами і мінеральними солями.

2. Мандарини володіють прекрасними антисептичними властивостями. Сік і м'якоть мандарина мають протизапальну дію, що дуже важливо для профілактики ГРЗ та грипі. Сприяють зниженню температури при застудних захворюваннях.

3. Вживання мандаринів значно знижує ризик розвитку захворювань серця, запобігає відкладенню холестерину на стінках судин. Не старайтеся, очищати мандарини від білої сіточки. Вчені стверджують, що саме в ній містяться глікозиди - речовини, які зміцнюють нашу серцево-судинну систему.

4. Мандарин - це своєрідний антидепресант. Його ефірне масло використовується як засіб для боротьби з поганим настроєм.

5. Відомо й протимікробну дію мандаринів завдяки присутнім в них фітонцидам. Сік мандарин застосовують при відновленні мікрофлори кишечника, а також при боротьбі з молочницею і нігтьових грибком.

6. Мандарини багаті сінефріном - ця амінокислота відома своїм благотворним впливом на бронхи. Тому сік цього фрукта може бути корисний хворим бронхітом та астмою як відхаркувальний засіб.

7. Мандаринове масло широко застосовується і в сфері догляду за тілом. Його додають в масажні крему для додання еластичності шкірі, а також використовують для боротьби зі зморшками, висипом вугрів, і навіть з целюлітом.

8. Відвар, рекомендований при діабеті (шкірку 3 мандаринів кип'ятять 10 хвилин в 1 літрі води, потім відвар остудити і зберігати в холодильнику, не проціджувати) – сприяє зниженню рівня цукру в крові.

9. Регулярне вживання мандаринів відновить сили і поліпшить обмінні процеси.

10. Мандарини корисні при вагітності . Насамперед, в якості профілактики авітамінозу у другій половині вагітності, коли майбутні мами можуть відчувати брак вітаміну С. Головне - не захоплюватися і з'їдати не більше однієї-двох мандаринок в день, щоб не спровокувати алергічну реакцію. Також, масло добре допомагає при розтяжках у вагітних, надає заспокійливу дію при лікувальному масажі.

При всіх плюсах вживання даного фрукта, також є захворювання, коли вживання мандаринів не рекомендоване, а саме:

-виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;

-гастрит з підвищеною кислотністю;

-ентерит, коліт, загострення запальних захворювань кишечника;

-холецистит;

-гепатит;

-гострий нефрит.

З усього вище написаного можна прийти до висновку, що користь мандаринів безсумнівна, але як в народі кажуть "треба мати міру", адже надмірне споживання будь-якого вітаміну призводить до зворотнього ефекту)