Практично половину всього життя, як доведено науковцями, людина проводить уві сні. І так само сильно, як ми намагаємося приємно провести час в активному житті, так і уві сні ми шукаємо комфорту. Купуємо собі зручні ліжка, м'яку постільну білизну та приємні аксесуари для спальні. Однак не дивлячись на всі зусилля є річ, яка може зіпсувати практично всі наші найкращі починання - хропіння. Саме це багато людей просто не в змозі виносити. Саме він - винуватець розриву багатьох сімейних відносин. Тож необхідно лікувати хропіння.

Причини хропіння

Дані звуки під час сну утворюються через вібрації стінок глотки. М'язи мови та м'якого піднебіння розслабляються більшою мірою, ніж їм належить, і, оскільки вони є підтримуючими для стінок глотки, останні звужуються, сприяючи виникненню хропіння. У деяких ситуаціях надмірне розслаблення м'язів навіть може викликати утруднення дихання. В основному, розслаблення м'язів виникає через їх старіння, тобто з віком. Однак бувають і випадки хропіння унаслідок вродженої вузькості глотки. Також хропіння може свідчити про наявність викривлення носової перегородки або поліпів у носі. Причиною може стати навіть неправильний прикус або подовжений піднебінний язичок. Почати «шуміти» вночі людина може і після прийняття алкоголю, після надмірної втоми або набравши зайву вагу.

Ефективне лікування

Способів, як вилікувати хропіння, сьогодні існує досить багато. Однак для того, щоб з'ясувати причини, потрібно звернутися до отоларинголога або сомнолога. Залежно від результатів обстеження і буде призначено адекватне лікування.

Дієвий засіб від хропіння люди шукали і раніше, до виникнення сучасної медицини. І оскільки в більшості випадків шум виникає через розслабленості певних м'язів, то й лікування, відповідно, полягає у приведенні цих м'язів в тонус. Для цього потрібно просто підібрати продукти, що містять потрібні речовини.

Далі ми наведемо кілька порад, як можна здійснювати лікування хропіння в домашніх умовах.

1. Морква. Це один з поширених і доступних народних засобів. Полягає він у вживанні в їжу (до їжі) запеченої моркви. Вміщені в ній речовини сприяють приведенню потрібних м'язів в тонус.

2. Капуста. Як і морква, містить цінні мікроелементи, які можуть допомогти з лікуванням хропіння. Але її слід вживати перед сном у вигляді соку, розведеного з медом. Готується він просто: 1 чайна ложка меду розчиняється в чверті склянки соку.

3. Обліпихове масло. Воно теж відноситься до народних засобів, що допомагають боротися з хропінням. Таке масло слід закапувати за пару годин перед сном по 1-2 краплі в кожну ніздрю.

pic

4. Спосіб життя. Також для того, щоб позбавитися від хропіння, потрібно не тільки щось робити, але і дещо не робити теж. Так, наприклад, важливо кинути палити і обмежити вживання алкоголю.

5. Схуднення. Якщо причиною хропіння є зайва вага, то з втратою такого «багажу», шум ночами повинен теж зникнути. Так що не варто нехтувати правильно підібраними дієтами і спортом. Більше свіжих овочів і фруктів, менше смаженого і жирного, і незабаром ви забудете про те, що ще зовсім недавно ви були стурбовані тим, як лікувати хропіння народними методами.

6. Сон. Хропіння найчастіше виникає у сплячого на спині. Так що слід привчити себе спати в іншій позі, наприклад, на боці, - таке положення може сприяти зникненню галасливого дихання. Допомогти не перевертатися животом вгору допоможе покладений за спиною м'яч для великого тенісу.

Якщо хтось дуже голосно хропе, і домашніми засобами пару тижнів нічого не вдається зробити, бажано обстежитися у фахівців, вони зможуть грамотно здійснити лікування хропіння. Існують медичні способи боротьби з хропінням, що допомагають більшості пацієнтів.

Пам'ятайте, що ви повинні думати не тільки про себе, а й про тих людей, які вас оточують.

Тихих Вам ночей!