Про перші перемоги та поразки розповіли 17-річний майстер спорту України з плавання, Денис Мартинюк, який нещодавно здобув 3 золоті медалі на Чемпіонаті України серед юніорів та заслужений тренер України Волошина Світлана Володимирівна.

-Розкажи трішки про себе.

- Я студент першого курсу педагогічного факультету спеціальності "Здоров'я людини". Плаванням займаюся з 6-ти років. Багато разовий чемпіон України серед юніорів. Майстер спорту України з плавання.

-Чому саме плавання?

- Плавання мені подобалося з самого дитинства. Коли навчився плавати, мене почало це захоплювати, і я вирішив займатися цим активніше. Тому з 6 років пішов на тренування і займаюся до цих пір.

-Інші види спорту розглядав?

- Так, займався художньою гімнастикою. Але не дуже склалося, тому вирішив весь свій час присвятити плаванню.

- Як до твого вибору віднеслися батьки?

- У мене спортивна родина. Мама була срібною призеркою з кікбоксингу, братик Орест займається футболом, а найменша сестричка Ніка - спортивною гімнастикою. Відповідно в нашій спортивній родині всі поважають вибір один одного і підтримують.



pic

-Чи важко тобі поєднувати спорт з навчанням?

– Тренування, збори, участь у змаганнях займають багато часу. Після приїзду зі змагань намагаюся все швиденько наздогнати. Деякі викладачі відносяться з розумінням до того, чим я займаюся, але більшість дивиться на мене як на того, хто просто прогулює пари. Тому наздоганяти те, що пропустив іноді буває важкувато.

- Що на даному етапі тобі найважче дається під час тренування?

- Взагалі мене захоплює весь процес тренування. Спочатку ми займаємося в спортивному залі, на різних тренажерах, а потім переходимо на воду. І вже на воді є певні технічні елементи, такі як "поворот" і "вихід" з води, саме вони на даному етапі мені даються найважче всього. Але ми з тренером над цим активно працюємо.

-Твоя перша перемога, якою вона була?

- Перша перемога була здобута в 2012 році на змаганнях "Веселий дельфін" в Курахово. Для мене було дуже неочікувано стати першим.

- Він довгий період часу в запливах був останнім, але його наполегливість і працьовитість дала змогу вирватися вперед. І саме з цих змагань він почав стрімко підніматися у своїх досягненнях, - розповідає тренер Дениса, Світлана Волошина.

-Чи були у тебе поразки?

- Так, на змаганнях в Баку, коли я був другим. Після Баку я навіть хотів зав'язати з плаванням. Але емоції відлягли, і я зрозумів, що дана поразка мене стимулювала докладати ще більше зусиль на тренуваннях, і бути готовим до будь яких випадків у житті.

- Фактично вдалим стартом для нього були змагання в Курахово. Він як здобув там перемогу, так і до цих пір ми намагаємося тримати форму, - розповідає Світлана Волошина. Єдиною поразкою можна назвати друге місце в Баку, але не повині Дениса. Це скоріше за все можна назвати поразкою столичних організаторів , які не доклали максимум зусиль для того, щоб діти - учасники змагань, не відчули різницю часових поясів. Оскільки по місцевому часу змагання починалися майже о 6-й ранку. Діти з дороги, втомлені і сонні, їх розбудили і відправили на воду. В такому випадку важко сподіватися на хороший результат, якби вони стартували на пару годин пізніше, я думаю Денису вистачило б сили здобути перемогу в Баку.



pic

-Які плани на майбутнє?

- Зараз я активно тренуюся, адже планую прийняти участь у Європейському чемпіонаті серед юніорів, який відбудеться влітку наступного року.

-А що розповість про свого вихованця заслужений тренер України?

- Поганого насправді сказати нічого не можу, а хорошого можна говорити дуже багато. Денис терплячий, працьовитий і за рахунок цього з ним цікаво працювати. Був правда один випадок, саме після змагань в Баку, коли Денис хотів покинути плавання, і мене це трішечки розізлило. Після поразки не можна одразу все кидати, адже це спорт і до всього треба бути готовим. Враховуючи, що дана поразка була не по його вині.

-Що ти можеш порадити плавцям початківцям?

- Спорт це є величезна праця. В першу чергу цілеспрямованості,наполегливості, і прагнення стати першим.

-І на останок, що ти побажаєш читачам сайту Рівне 1?

- Займатися спортом і вести здоровий спосіб життя. Ставити собі ціль і впевнено крокувати до неї.



pic

pic