Перші три місяці вагітності - найважливіший період. Оскільки в цей час у ембріона закладаються всі життєво важливі органи і процеси. І від того, наскільки відповідально і трепетно поставиться майбутня мама до свого стану, і як швидко реагуватиме на зміни в організмі, залежить здоров'я новонародженої дитини. Тому відповідальні матусі прагнуть дізнатися про "цікаве положення" якомога більше і хочуть зробити його максимально комфортним та сприятливим для майбутнього малюка.

В перший триместр починається закладка всіх внутрішніх органів, відбувається це приблизно до 12 тижня. Гормональні перебудови, що проходять в організмі, не залишаються непоміченими. Їх можна виявити за ознаками вегетативних розладів: перепади настрою, неврівноваженість, сонливість. Крім цього, у жінки можливі появи ранніх токсикозів, запаморочення і навіть непритомність.

Роль чоловіка в перші тижні вагітності дружини не потрібно недооцінювати, адже, ймовірно на нього ляжуть такі турботи, як миття підлоги, витирання пилу, ходіння по магазинах, адже там може бути так душно, що вагітній жінці буде складно уникнути непритомності. Не забувайте багато гуляти, цікавитися її самопочуттям, настроєм. Поставтеся з розумінням до стану дружини, прийміть її такою, яка вона є. Саме чоловік може в цей період стати для жінки стійкою опорою, яка так потрібна вагітній жінці в період гормональної нестабільності. Добре почати ходити на курси для молодих батьків, де розкажуть про те, що відбувається з організмом матері, дадуть поради з профілактики уникнення ускладнень, проведуть необхідні аналізи.

pic

Зміни з організмом:

- Живіт почне надуватися, щоб створити простір для вашого малюка, який постійно росте;

- У вас стануть пухкими груди;

- Може з'явитися гостра нудота. Ви можете або зовсім відмовлятися від їжі, або ж на зміну цього може приходити звірячий апетит. Ранкова нудота може тривати до 24 годин на добу. Постійна нудота шкідлива, оскільки може призвести до недостатнього надходження поживних речовин і зневоднення організму;

- Ви частіше відвідуватимете туалет;

- Ви можете більше пити;

- З'явиться швидка стомлюваність, яка з часом проходить.

pic

Вітаміни в першому триместрі вагітності

В ідеалі, вітаміни бажано починати приймати ще на етапі планування вагітності. Але, оскільки нерідко факт вагітності стає для жінки несподіванкою, вирішити питання прийому вітамінів в такому випадку слід якомога скоріше. Вибір того чи іншого вітамінно-мінерального комплексу слід доручити фахівцеві: лікар допоможе визначитися з найбільш підходящим препаратом. Вітаміни в першому триместрі вагітності вкрай необхідні, адже забезпечують нормальний процес закладки всіх життєво важливих органів і систем плода, а також зумовлюють нормальний його розвиток. Дуже часто майбутні мами відчувають брак вітамінів групи В, в першу чергу, вітаміну В9 (фолієва кислота). Адже фолієва кислота є фактично запорукою нормального формування плоду, не дарма її призначають до прийому додатково як на етапі підготовки до вагітності, так і в самому її початку. Крім того, вітамін В9, а з ним і вітаміни В6, антиоксидантний комплекс вітамінів А, С, Е стають елементом захисту від зриву вагітності. Необхідний у достатніх кількостях при вагітності вітамін D разом з кальцієм: дефіцит цих елементів в майбутньому може проявитися у вигляді рахіту у малюка або позначитися втратою зубів у мами.

pic

Що їсти на початку вагітності?

Вам пощастить, якщо в перший триместр вагітності у вас не буде токсикозу. Але, скоріше за все, смаки і переваги в їжі зміняться. Намагайтеся харчуватися повноцінно і збалансовано. По можливості намагайтеся не їсти жирного, гострого, смаженого, щоб мінімізувати можливість токсикозу і печії. Вживайте більше овочів, молочних продуктів, фруктів.

Токсикоз

Ще одним супутником першого триместру вагітності є токсикоз. У кожної жінки він може проявлятися по-різному: хтось їм страждає майже всі три триместри, а у когось він проходить майже непомітно. Лякатися не варто - все залежить від гормонального фону вагітної, який саме в цей період починає перебудовуватися і несе в собі нові «сюрпризи». Але подібні зміни можна пережити з найменшим збитком для себе та майбутньої дитини, дотримуючись простих правил: сон повинен тривати не менше 8:00, у харчуванні побільше овочів і фруктів, часті прогулянки, заняття улюбленою справою та позитивний настрій - ось і всі секрети. Також не варто забувати, що лікар - кращий друг і порадник під час всієї вагітності, тому не варто нехтувати зайвою консультацією або просто моральною підтримкою!

Аналізи у першому триместрі вагітності

З моменту визначення вагітності та аж до її успішного закінчення жінці знадобиться постійне спостереження фахівців з регулярними дослідженнями. З метою контролю стану вагітної і плоду, необхідні певні аналізи та обстеження. Які знадобляться аналізи в першому триместрі вагітності? Звичайно ж, аналізи крові: на СНІД, сифіліс, гепатит В і С. Крім того, аналіз крові дасть можливість визначити резус-фактор: якщо у матусі буде визначений негативний резус-фактор, а у татуся - позитивний, кров на антитіла жінці доведеться здавати кожний третій тиждень. Також буде взята кров на загальний і біохімічний аналізи, проведено загальний аналіз сечі (сечу потрібно буде здавати щомісяця для оцінки роботи нирок).

Коли закінчується перший триместр?

Все залежить від початкової точки відліку: якщо початком вагітності вважати саме момент запліднення - то перший триместр містить 12 тижнів, якщо ж рахувати від початку останньої менструації - то можливо це буде 13 або 14 тижнів. Головне пам'ятати, що перший триместр вагітності найвідповідальніший і ставитися до нього потрібно з максимальним трепетом, зокрема, уникати всіляких захворювань і вести здоровий спокійний спосіб життя.