Один з найважливіших кроків у підготовці до весілля – вибрати заклад для святкування. Його потрібно вибрати відповідно до списку гостей. Тому спершу з коханим визначились скільки гостей хочемо бачити на нашому весіллі. Звісно, що список може збільшуватись або ж зменшуватись, але орієнтовну кількість запрошених ви повинні знати. Якщо гостей буде понад 100 осіб, то відповідно і заклад повинен бути з просторою залою. Тому потрібно бути ретельним у виборі закладу для проведення свята.

Чесно кажучи, раніше думала, що заклад можна замовити за 1-2 місяці до весілля, проте я помилялася. Виявляється, що зали починають замовляти ще за півроку до самого весілля. Тому для того, щоб не почути «наш заклад уже замовлений на вашу дату» не варто відкладати все «на потім». Особисто я замовляла ресторан за 5 місяців, і була здивована тим, що мені відмовляли декілька разів, так як вже було заброньовано. Тож, вибираючи заклад, звертала увагу на такі критерії:

1. Розміщення закладу. Добре, коли ресторан або кафе розташовані у зручному місці (неподалік РАГСу, у місті), адже це дозволяє нареченим зменшити витрати на доставку гостей до «місця призначення».

Якщо заклад знаходиться у житловому будинку, це може призвести до деяких незручностей. У такому закладі музика дозволяється лише до 23.00, адже сусіди можуть поскаржитись адміністрації закладу.

2. Оформлення залу. Для мене дуже важливо, щоб зал був просторий та ошатний. Адже як можна насолоджуватись святом, коли душно, нема «де розвернутися» та в потилицю дихає сусід. Якщо ви плануєте весілля в українському стилі, то відповідно заклад повинний відповідати задуманому. Тому ви повинні чітко знати, який стиль та кольорова гамма має бути на вашому весіллі.

Читайте також: Моє весілля. Вибираємо дату весілля

3. Кухня і меню. Принципово перед тим як замовити заклад порадилась із друзями та знайомими. Адже потрібно знати відгуки про кухню закладу. А ще краще - познайомитись із кухарем, розпитати про меню. Звісно, весільне меню, як правило, вже передбачено у закладі, проте замовник має право вносити свої корективи. Окрім цього у меню ресторану не завжди входить алкоголь, фуршетний стіл, кава, чай і т.д. Тому це потрібно узгодити із адміністрацією.

4. Обслуговування. Обов'язково познайомтесь із персоналом. Звісно, не з кожним офіціантом особисто, а з адміністрацією закладу, кухарем.

5. Цінова політика. Як правило, за місце ціна коливається від 150 до 300 грн. Хоча все залежить від закладу ресторан це чи кафе. Потрібно мати на увазі, що додаткові витрати підуть на алкоголь, м'ясне, солодощі, фрукти. Тому потрібно відштовхуватись від того на яку суму розраховуєте.

Отож, ми обрали просторий та ошатний заклад. Від українського інтер'єру відмовились, адже весілля заплановано у європейському стилі. Хоч кількість гостей невелика, проте залу обрали велику, щоб гостям було зручно танцювати. За місце платимо 250 грн + своє м'ясне, фрукти, солодощі, алкоголь та напої. Окрім того, потрібно скористатися послугами оформлення залу, тож це ще додасть витрати.

В цей момент я зрозуміла, що робити весілля – дорого...