Навіть найменша квартира може бути відмінно пристосована для життя. У Парижі є кімнатка, де помістилися кухня із захованою раковиною, ліжко, стіл, книжкові полиці та душова з туалетом. В невеликій квартирі розвивається фантазія, і виникають незвичайні дизайнерські рішення. Щоб невелика квартира була функціональною і комфортною, слідуйте декільком хитрощам.

1. Об'єднання та зонування

Подумайте, які зони в квартирі вам потрібні. Вітальня, їдальня, кухня, кабінет, спальня, дитяча, ванна, туалет. Не кожен може собі дозволити виділити під кожну зону окрему кімнату. В одному просторі можна об'єднати декілька зон. Наприклад, кухню, їдальню, вітальню об'єднайте в загальну територію, де будуть збиратися всі члени сім'ї. Щоб зони добре поєднувались, можна відокремити кухню від диванної зони столом або барною стійкою.



pic

Приміщення краще зонувати, не захаращуючи його. Для цієї мети підійдуть ширми, штори, прозорі скляні перегородки, стелажі без задніх стінок. Розділити зони можна візуально, пофарбувавши стіни різними кольорами, або зробити різне покриття на підлозі, що відрізняється за кольором або текстурою.



pic

Плануючи розділити простір на зони, обміркуйте зручність переміщення по ньому, щоб на шляху не траплялися перешкоди. Сучасний дизайн вимагає відмовитися від усього зайвого, дотримуючись гармонії і мінімалізму.

2. Маскування

У маленькій квартирі потрібно ретельно обдумувати розміщення меблів, щоб не упустити цінні метри. Зверніть увагу на ніші і прорізи - в них зручно розмістити полки та приховані шафи. Подивіться на кімнату свіжим поглядом, і пошукайте місця, які можна пристосувати під зберігання і замінити ними габаритні меблі.



pic

Неяскраві вбудовані меблі займають менше місця, ніж окрема шафа, і не привертають уваги.

Не забувайте про цінний простір під підвіконнями: в кухні перед вікном влаштуйте додаткову робочу поверхню або місце для зберігання, у спальні там можна створити робоче місце.

3. Компактність та мобільність

У маленькій кімнаті важко знайти багато вільного місця, тому вибирайте компактні меблі. Для дитячої кімнати можна використовувати ліжка, які ховаються одне під одне або на подіумі.



pic

В крихітній прихожі громіздка шафа займає весь простір. Краще замінити його невеликим комодом для взуття та гачками для одягу, який носите щодня. Інші речі сховайте в шафу. Між кімнатами і в шафах використовуйте розсувні двері: вони не вимагають місця для відкривання.



pic

На маленькій кухні замість окремого столу краще використовувати консольну конструкцію з кріпленням до стіни. У ванній кімнаті буде більше місця, якщо замість ванни поставити душову кабіну.

4. Вище і вище

У невеликому приміщенні доводиться буквально стрибати вище голови. Підвісні шафи, стелажі, книжкові полиці - все повинно бути високим і з антресолями, щоб займати менше місця. Багаторівневий простір можливо тільки в кімнаті з високими стелями. Піднімаючись вгору, ви збільшите вільну площу кімнати.



pic

5. Ефективне використання

Основне правило для мешканців невеликої квартири - жоден сантиметр не повинен пропадати. Використовуйте весь простір ефективно. Під ліжком або диваном поставте висувні ящики, над дверима - полиці або антресолі. Балкон можна перетворити в кабінет. Розкладний диван у вітальні при необхідності легко перетворити в спальне місце. Вибираючи стільці, зверніть увагу на ті, які не займають багато місця. Меблі на кухні повинні бути зручні та функціональні, щоб доступ до далеких куточків був простим, і не пропадало місце.



pic

Не забувайте про візуальні способи розширення приміщення: правильно використовуйте кольори і текстури, дзеркала та скло. Виберіть правильний стиль - і навіть невелика кімната стане зручною та просторою.