Ми звикли до того, що хліб - продукт загальнодоступний і недорогий. І якщо він зачерствел, то просто його викидаємо. А адже ще за часів наших бабусь такий вчинок вважався просто неприпустимим, і у господинь було багато способів зберегти хліб свіжим, деякими з них можна скористатися і зараз. Для того, щоб продукт не черствів і не псувався, потрібно згадати деякі правила його зберігання.

Поліетилен чи тканина?

Сьогодні в супермаркетах найчастіше продають хліб, упакований в поліетиленовий пакет. Це, звичайно, гігієнічний спосіб упаковки. Однак його не варто залишати в такому пакеті довше, ніж на один день. У поліетиленову упаковку практично не проникає повітря, і здавалося б, що в такому випадку не можуть запускатися і процеси гниття. Але тут виникає інша проблема. Якщо хліб під час упаковки був ще гарячим, то в пакеті починає утворюватися конденсат, а потім і цвіль.

Багато прихильники життя в еко-стилі пропонують користуватися паперової упаковкою. Але і в ній не можна тримати хліб довго, оскільки в такому разі він набагато швидше черствіє. Кращим способом зберігання і раніше залишається хлібник, бажано дерев'яна. Можна купити і металеву, але в такому разі хліб потрібно буде зберігати, попередньо поклавши на дерев'яну дощечку. Щоб забезпечити дотримання вимог гігієни, поверхню хлібниці слід регулярно протирати зсередини і зовні тканиною, злегка змоченою оцтом (він є природним антисептиком). Перед тим як покласти туди буханець, загорніть її в чисту льняну тканину. Цей матеріал забезпечить нормальний повітрообмін.

Від чого залежить термін зберігання хліба?

Слід пам'ятати, що термін зберігання продукту залежить не тільки від способу заводської упаковки, але і від самого типу хліба. Цікаво, що буханець, спечена з житнього борошна, може зберігатися довше, ніж булка з пшеничного. Хоча, звичайно, сказане вірно для хліба, виготовленого з якісної сировини. Якщо борошно спочатку низького сорту або була заражена шкідниками, про тривалих строках зберігання і мови бути не може. Навіть якщо хліб буде зберігатися в герметичному контейнері і з дотриманням температурного режиму.

Чого робити не можна

На цей рахунок існують досить прості правила. Крім того, що хліб не можна тримати в поліетиленовому пакеті, не рекомендується залишати його під прямими сонячними променями і поряд з батареями центрального опалення. Білий і чорний хліб ні в якому разі не можна зберігати в одному пакеті. Це сприяє розмноженню так званої картопляної палички, шкідливих мікроорганізмів, які не менш небезпечні, ніж цвіль.

Як довше зберегти хліб свіжим?

Щоб продукт не втрачав своїх смакових якостей, у хлібницю можна покласти шматочок свіжого яблука або очищеного картоплі, трохи солі або кубик цукру-рафінаду. Не забувайте регулярно міняти ці продукти, адже навіть сіль з часом може відволожитися. А щоб у хлібниці не було сторонніх запахів, в неї можна класти лимонну шкориночку.

Якщо ви хочете довгий час зберігати хліб свіжим, уникайте спокуси одразу ж відрізати від батона скибку. Розріжте буханець навпіл, від середини відріжте потрібну кількість, а решта половинки знову прикладіть щільно один до одного.

Якщо все-таки буханець зачерствіла, її можна «освіжити». Для цього хліб прогрівають у духовці при температурі до 60 °С. Однак надовго такого відновлення не вистачить. Пшеничний збереже «другу» свіжість протягом 4-5 годин, житнього - 6-9 годин.

Джерело: Корисні поради - poradumo.pp.ua