Зефір - не тільки апетитне, але ще й корисний для здоров'я ласощі. Користь і шкода зефіру оцінена не тільки ласунами, але також і фахівцями-дієтологами. Його можна без побоювання давати дітям - від його вживання у них не будуть руйнуватися зуби і не виникне карієс.

Склад і калорійність зефіру

У складі зефіру зовсім немає жирів. Адже для його виробництва використовуються тільки фруктові пюре, білок, цукор і натуральні загусники. До останніх відноситься пектин, агар-агар або желатин. Завдяки такому підбору компонентів, калорійність зефіру становить близько 321 ккал на 100 г.

Серед корисних речовин, які містяться в зефір, ви не знайдете вітамінів, оскільки вони руйнуються ще на етапі виробництва продукту. Однак, зефір багатий на залізо, фосфор та інші поживні для організму компоненти.

Користь і шкода зефіру

Користь зефіру обумовлена вмістом у його складі загусників. Зефір на основі пектину має дуже великий сприятливий вплив на організм. Він знижує кількість холестерину в судинах, виводить з організму токсичні речовини, а також солі важких металів. Завдяки пектину рівень опірності організму різним захворюванням підвищується. Зефір з пектину максимально легкий і повітряний, має характерну приємну кислинку.

Багатий на залізо, фосфор та інші компоненти, корисний зефір також для нігтів, волосся та судин.

Якщо в основі зефіру лежить агар-агар, то переживати за зайві калорії вам не потрібно. Цей продукт отримують з морських водоростей, тому натуральні і корисні речовини в його складі будуть корисні як для дітей, так і для дорослих. Величезна кількість кальцію, заліза і йоду допомагає очистити і поліпшити роботу печінки. Зефір, виготовлений з агар-агару, більш щільне по своїй консистенції.

Якщо ж в якості згущувача для зефіру використовується желатин, необхідно до нього поставитися більш уважно. Адже желатин відрізняється від інших загусником великим вмістом калорій. Крім того, смак у такого зефіру буде більш гумовим.

Завдяки вмісту глюкози, зефір допомагає поліпшити роботу мозку, тому буде корисним для дітей і дорослих під час різних мозкових штурмів. Фахівці стверджують, що вживання цього ласощі найбільш корисно в період 16-18 годин, оскільки саме в цей час у крові знижуються показники глюкози.

Шкода зефіру

Не варто забувати, що хоча в зефір і мало калорій, в ньому міститься багато цукру. Тому надмірне його вживання приведе вас до ожиріння. Також цей продукт протипоказаний діабетикам. Але вони можуть вибрати для себе зефір, в якому глюкоза замінена на фруктозу.

Купуючи зефір, звертайте увагу на його колір. Якщо ви не хочете годувати свій організм штучними барвниками, рекомендуємо вам купувати світлий білий зефір. Рожеве або інше різнобарвне ласощі гарантовано містить у своєму складі далеко не корисні хімічні компоненти.

Зефір в шоколадній глазурі або кокосовій стружці також є далеко не самим корисним продуктом, оскільки має набагато більш високу калорійність, а також може викликати алергічні реакції на деякі компоненти в складі. Також зефір протипоказаний для тих, хто страждає порушенням вуглеводного обміну. Адже в складі цього повітряного ласощі міститься безліч простих вуглеводів.

Джерело: Корисні поради