Поради дієтологів з цього питання різні. Найчастіше ми запиваємо їжу через банальну звичку. За звичаєм після трапези люди п'ють чай з солодощами.

Слина людини починає процес перетравлення їжі ще в роті, а якщо ми запиваємо їжу, слина розбавляється водою, і цей етап травлення пропускається.

Далі, вода розбавляє травні соки, забирає корисні речовини, призначені для перетравлення, знижує концентрацію травних ферментів у шлунку, що, в свою чергу, уповільнює і утрудняє травлення. В результаті, необроблена шлунковими соками, їжа не проходить необхідні стадії перетравлення в шлунку, потрапляє в нижні відділи травної системи, де вона піддається гниттю, бродінню і бактеріального розкладання з подальшим всмоктуванням цих продуктів в кров і, як наслідок, отруєнням організму та розвитком хвороб.

Винятком може бути дуже суха їжа - її можна запивати маленькими ковточками, невеликою кількістю води. Ні в якому разі не запивайте їжу молоком, так як воно заважає травленню і викликає бродіння в кишківнику! Коли ви запиваєте їжу холодними напоями (водою з-під крана, напоями з льодом), то стимулюєте перистальтику, в результаті чого, істотно скорочується час перебування їжі в шлунку, і ви дуже скоро захочете їсти знову, а не перетравлена їжа потрапляє в кишечник, де і відбуваються гнильні процеси, які викликають газоутворення, запори і хвороби.

Ні в якому разі не можна запивати жирну їжу холодними напоями. Адже при зниженні температури жир застигає, в нашому випадку, він застигне в травній системі.

Те ж саме можна сказати про морозиво і холодний коктейль: якщо його вживати відразу після їжі, їжа теж надійде в кишечник не перевареною.

Джерело: Країна Здоров'я