Пам”ять загиблих у Берестецькій Битві козаків вшанували минулими вихідними на РІвненщині. 357 років тому, під Берестечком відбулась найбільша битва тих часів. Тоді через зраду турецького війська – козаки зазнали поразки від польського короля Яна Казимира другого. Втім Богдан Хмельницький про ті події сказав, "ми програли битву, але виграли війну". Нині за майже чотири століття – вперше офіційно на полі битви - знову зустрілися українці та поляки.

Вшанувати пам”ять загиблих у 1651 –му щороку приїжджають тисячі людей. Тут бої тривали майже два тижні. Через зраду союзників українцям довелось відступати. Три сотні козаків саме на цьому півострові дали можливість всьому війську переправитись через болото. На їх честь нащадки Костопільські та Радивилівські козаки тут відкрили пам”ятний монумент.

Вшановувати пам”ять козаків у Пляшевій будуть увесь тиждень. Втім цьогоріч, вперше за майже чотири століття після битви, тут зустрілись українці та поляки.

Поляки ж війну тих часів називають братовбивчою, кажуть приїхали на місце бою щоб вибачення в українців попросити та своїм пращурам вклонитись. Нащадки воїнів обох сторін порозумілись одразу.