Надворі липень, в розпалі пора відпусток. Якщо вирушаєте в подорож власним авто не забудьте перевірити вміст автомобільної аптечки. Це не формальність, а необхідність. Інакше у потрібний момент ви ризикуєте залишитися без першої медичної допомоги.

Автомобільна аптечка - частий привід для жартів про даішників. Чимало водіїв, купують її радше про око інспектора, аніж усвідомлюючи життєву необхідність. Рівнянка Інна Білецька свою аптечку придбала минулої осені. За цей час навіть не розпаковувала. До минулих вихідних, коли в дорозі від спеки їй раптом стало зле. Та замість очікуваної першої допомоги в аптечці виявила неприємний сюрприз.

В державній інспекції з контролю за якістю лікарських засобів у таких випадках радять звертатися до них зі скаргою. Утім, ефективно боротися з протермінованими медикаментами інспекції заважає нове законодавство. Навіть позапланова перевірка вимагає тривалої процедури узгодження з київським керівництвом. Тож аптечні контролери радять самостійно перевіряти що саме ви купуєте.

Тим часом непридатність або взагалі відсутність аптечки в приватній автівці - проблема лише водія і його пасажирів. Жодної адміністративної відповідальності за це не передбачено.

Ваше життя і здоровя у ваших руках - кажуть і медики, і мілціонери. Тож радять крім звичної аптечки, вирушаючи в дорогу, запастися ліками від хронічних хвороб, краплями для очей і зазначити на видному місці свою групу крові.