Класифікація харчових добавок в системі Codex Alimentarius, розроблена Міжнародною організацією по харчових продуктах і сільському господарству (FAO) при ООН. Всі ці дані доведені до відома виробників продуктів, але оскільки FAO - громадська організація, її інформація носить лише рекомендаційний характер.

* Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 - барвники. Містяться в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин.

* Е171-173 - барвники. Містяться в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Можуть призвести до захворювань печінки і нирок.

* Е210, Е211, Е213-217, Е240 - консерванти. Є в консервах будь-якого виду (гриби, компоти, соки, варення). Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин.

* Е221-226 - консерванти. Використовуються при будь-якому консервуванні. Можуть призвести до захворювань шлунково-кишкового тракту.

* Е230-232, Е239 - консерванти. Містяться в консервах будь-якого виду. Можуть викликати алергічні реакції.

* Е311-313 - антиоксиданти (антиокислювачі). Є в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.

* Е407, Е447, Е450 - стабілізатори і загусники. Містяться у варення, джему, згущеному молоці, шоколадному сирі. Можуть викликати захворювання печінки та нирок.

* Е461-466 - стабілізатори та загусники. Є в варення, джему, згущеному молоці, шоколадному сирі. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.

* Е924a, Е924b - піногасники. Містяться в газованих напоях. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин. Бензоат натрію (Е 211)

Натрієва сіль бензойної кислоти виконує досить важливу функцію консерванту - перешкоджає бродінню соків, не дає розмножуватися бактеріям. Її додають у газовану воду і чіпси, в м'ясо і кетчуп. Тривале вживання Е 211 в їжу може призвести до порушень в обміні речовин і викликати рак.

Аспартам (Е 951)

Цей підсолоджувач і підсилювач смаку замінює цукор в продуктах для діабетиків. Аспартам додається в жуйки, напої, консерви, приправи і т.д. Вже кілька років в США, де він застосовується дуже широко, йде кампанія по забороні Е951. Продукти з додаванням аспартама можуть викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності.

До найбільш шкідливих відносяться консерванти і антиокислювачі.

Так, консервант Е240 (формальдегід) може бути присутнім в консервах (гриби, компоти, варення, соки і т.д.) Консерванти і стабілізатори діють на кшталт антибіотиків.

Крім названих вище, є хімічні сполуки, які не вважаються небезпечними і дозволені до застосування в усьому світі. Однак, судіть самі, наскільки доречно говорити про їх нешкідливість. Ось одні з найпоширеніших: Е250 - нітрит натрію, Е251 - нітрат натрію, Е252 - нітрат калію.

Без цих добавок неможливо уявити собі ковбасні вироби. У процесі обробки ковбасний фарш втрачає свій ніжно-рожевий колір, перетворюючись у сіро-буру масу. Тоді в хід йдуть нітрати і нітрити, і от з вітрини на нас «дивиться» вже варена ковбаса кольору парної телятини.

Нітродобавки містяться не тільки у ковбасних виробах, а й у копченій рибі, шпротах, консервованому оселедці.

Порада споживачеві

Уважніше читати написи на етикетках. Не дивлячись, цілком можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси.

Деякі добавки шкідливі тільки у великій кількості, але канцерогени мають властивість - накопичуватися в організмі. Так що, з часом це дасть про себе знати. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку і кольору - це обман власного організму. Вживати екологічно чисті продукти - свіжі сири овочі, фрукти і ягоди.

Не купувати продукти з великим терміном зберігання, вказаними на етикетці - ознака того, що там багато консервантів.

Прес-служба ДП «Укрметртестстандарт»

Джерело: Споживач.info