А вже цієї неділі тисячі людей з'дуться до села Пляшева Радивилівського району. Аби вкотре вшанувати пам'ять загиблих на полі Берестецької битви під час визвольної війни 1651 року під проводом Богдана Хмельницького. Цьогорічне свято буде особливим, адже на козацьких могилах вперше молитимуться і рпавославні, і католики.

Ось тут під скляним саркофагом, покояться рештки тих, хто загинув у битві під Берестечком. Сьогодні вже не важливо - це кістки українських козаків чи польських шляхтичів. Смерть зрівняла всіх. Щороку відвідати Козацькі могили приїздять тисячі туристів. Однак бідкаються в музеї, грошей, які залишають паломники, не вистачає навіть на елементарне.

Щоб туристи приносили прибуток заповіднику, каже Юрій Лотоцький, потрібно передусім побудувати нове приміщення музею. Сьогодні він знаходиться у монастирських келіях Свято-Георгіївського монастиря. А земля навколо вже приватизовані, викупити її каєзнавці немають за що. Не мають за що і завершити реставрацію трьохсотлітньої Михайлівської церкви. Утім і це ще не все.

Поле де відбулася битва українських козаків з польською шляхтою, нині не позначене нічим. Добре було б, каже Микола Федоришин, постаиви там хоча б невеликий інформаційний щит про події 1651 року. А покищо про 10 тисяч загибих за українську зезалежниність на полі берестецької битви нагадують лише червоні маки, як краплини козацької крові, що проросли крізь віки.