Наш імунітет безпосередньо залежить від стану шлунково-кишкового тракту. Хочете мати здоровий кишечник, хороше травлення, сильний імунітет і при цьому худнути? Тоді краще включити в свій раціон кисломолочні продукти. Вся справа в тому, що вони багаті біфідо- і лактобактеріями. Навіщо вони потрібні?

Біфідобактерії знаходяться в нижній частині кишечника. Лактобактерії - в шлунку і верхньої частини кишечника.

Ці мікроорганізми допомагають нашому здоров'ю, виконуючи функцію санітарів: борються з хвороботворними бактеріями, виробляючи молочну кислоту, синтезують речовини, що відповідають за імунітет, виводять з організму токсини і канцерогени. До того ж, вони складають 90% мікрофлори шлунково-кишкового тракту і сприяють повноцінному травленню. На цьому позитивні якості біфідо- і лактобактерій не закінчуються, вони потрібні для:

· Профілактики атеросклерозу, розщеплюючи холестерин і тим самим знижуючи його рівень в крові;

· Профілактики онкологічних захворювань, так як знешкоджують канцерогени і пригнічують ріст бактерій, які продукують мутагени. Відомо, що суміш біфідо- і лактобактерій знижує ризик виникнення раку товстого кишечника.

Джерело біфідо- і лактобактерій - це сир, йогурти, тверді сири і, особливо, кефір і кисле. А щоб нормалізувати мікрофлору кишечника, потрібно включати ці продукти в свій раціон. Наприклад, вранці або перед сном можна випивати склянку кефіру і кілька разів на тиждень їсти йогурт, 200-300 г по 2-3 рази сиру на тиждень буде достатньо, щоб відчувати себе комфортно.

Крім цього, віддайте свою перевагу кашам, овочам і фруктам, ніж шоколадним батончикам і солодким напоям. Біфідо- і лактобактерії створюють в кишечнику корисну мікрофлору і сприяють підвищенню імунітету.

Отож, корисні властивості біфідо-і лактобактерій:

захищають організм від шкідливих мікробів і токсинів

покращують травлення

зміцнюють імунітет

беруть участь у синтезі білків та амінокислот.

Що порушує мікрофлору кишечника?

частий прийом антибіотиків

вірусні інфекції

порушення гормонального фону

постійні стреси

незбалансоване харчування

Якщо мікрофлора порушена, ви можете відновити її, приймаючи біфідо- і лактобактерії в капсулах або в рідкому вигляді, за приписом лікаря.