Птахи є чудовими помічниками в боротьбі з різноманітними шкідниками, яких можна зустріти в саду або городі. Та зима для них це справжнє випробування. Отримуючи підгодівлю взимку, птахи "прив'язуються" до певного місця, і навесні, якщо не зведуть на території вашого саду гнізда, то як мінімум будуть сюди повертатися для полювання за комахами і додатковим харчуванням.

Існує поширена помилка, що взимку птахи не страждають від сильних морозів і голоду, але це зовсім не так. Навіть у найлютіші морози температура тіла у птахів дорівнює в середньому 42°С, а у дрібних сягає 45°С. Для того, щоб підтримувати її на такому високому рівні, пернаті потребують постійного харчування, яке взимку забезпечити дуже складно, а іноді, в міру різних причин, і зовсім неможливо. Саме тому в зимовий час виживання птахів часто залежить від людини. Однак слід пам'ятати, що пернатих потрібно саме підгодовувати, а не годувати по кілька разів на день. У годівниці вони повинні знаходити лише частину денної норми їжі, а решту знаходити в природі - комах в корі дерев, насіння рослин в землі або під снігом, інакше птахи можуть втратити "хватку" і будуть занадто залежати від людини.

Для підгодівлі птахів у лісі чи на дачі найкраще використовувати годівниці, а не кидати корм прямо на сніг або землю. А креативні годівниці не лише допоможуть птахам пережити зимові холоди, а ще й стануть справжньою окрасою вашого саду. Серед ідей по виготовленню годівниць є дуже прості поради, отож можна сміливо долучити до цього заняття дітей.



pic

Годівниця з пластикових пляшок

Існує безліч конструкцій годівниць, одні складніші (дерев'яні будиночки), інші - простіші (годівниці з паперових молочних пакетів). Для створення і тих, і інших знадобляться доступні матеріали, які знайдуться в кожному будинку. Наприклад, годівницю можна зробити з пластикової пляшки і декількох дерев'яних ложок.

Візьміть пластикову пляшку і зробіть у ній отвори ножицями або ножем, в ці отвори повинні наскрізь пройти дві ложки. Дерев'яні ложки будуть виконувати відразу дві функції: по-перше, в них буде висипатися маленькими порціями корм з пляшки, а по-друге, птахам буде, де присісти під час обіду. Далі наповнюємо пластикову пляшку кормом - це може бути насіння, горішки, крихти хліба, сало, і вішаємо годівницю на дерево.



pic

Годівниця з желатину

Таку годівницю можна виготовити з різних злакових і желатину. Для цього вам знадобитися желатин, який потрібно розчинити на водяній бані, насипати в нього зерно, щоб вийшла густа маса, розкласти по формах (наприклад, невеликі форми для випічки), не забувши покласти туди і нитки, за які можна буде підвісити годівницю до дерева, і поставити в холодильник для застигання.

pic

Якщо вдома не виявилося форм для випічки, можна залити желатин із зернами в кавові чашки і повісити їх на дерево.



pic

Годівниця - гірлянда

Для втілення цієї ідеї потрібно нанизати на ворсисту шнурівку або дріт горішки, сухофрукти, бублики, сухарики. Набір інгредієнтів залежить виключно від вашої фантазії і бюджету. Можна також купити злакові сніданки (у вигляді кілець), які слід нанизати на дріт, вигнутий у формі кола, серця або зірки.



pic

Годівниця з льоду

Головною умовою "довгого життя" такої годівниці є постійна мінусова температура. В іншому разі птахам не вистачить часу поласувати смаколиками з вашої "їдальні".

Відрізаємо низ пластикової пляшки, це буде основа для нашої майбутньої годівниці. Звичайно, можна зробити годівниці і меншого розміру - вони будуть легше по вазі і можна буде без зусиль закріпити їх на гілках дерев. Заливаємо дно пляшки водою і кладемо гілки, ягоди, насіння. Укладайте гілочки по колу так, щоб між голками залишалося вільне місце, куди буде засипатися корм. У центр встановлюємо ємність меншого діаметру, щоб майбутня годівниця мала форму кільця. Засипаємо в маленьку ємність щось важке, щоб вона не піднімалася, далі основну форму заливаємо водою. Щоб годівницю можна було повісити, необхідно заздалегідь продумати спосіб кріплення. Можна використовувати товсті нитки (наприклад, мотузку), кінці яких занурити у воду - вони замерзнуть і надійно утримають вагу годівниці. Ставимо ємність на ніч у морозильну камеру, після чого знімаємо пластикові ємності. Годівниця готова.

До виготовлення "їдалень" для птахів можна підійти креативно, але варто пам’ятати, що годівниця обов'язково повинна мати дах, інакше корм може бути засипаний снігом або залитий дощем і стати непридатним для використання. Ще однією умовою вдалої годівниці є розмір вхідного отвору. Він повинен бути настільки широким, щоб пташка могла спокійно проникнути всередину годівниці і безперешкодно залишити її.

Читайте також: Чим годувати птахів взимку?