"Золоті ворота" ліквідовують повністю, а "Банк Камбіо" поки відправили на фінансову "реанімацію".

Відучора у комерційного "Банку Золоті Ворота" НБУ забрав ліцензію та почався процес ліквідації цієї фінустанови. А ось "Банк Камбіо" поки тільки визнали неплатоспроможним і відправили на "оздоровлення" у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Директор Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга констатувала, що акціонери АТ "Банк Золоті Ворота" не скористались наданою можливістю поновлення роботи банку, не виконали вимоги Нацбанку та не забезпечили фінансову підтримку банку для відновлення його діяльності.

Проблеми у "Золотих Воротах" виникли ще в березні цього року.

"Національний банк встановив посилений режим нагляду за діяльністю цього банку та вимагав від власників і керівництва АТ "Банк Золоті Ворота" вжиття невідкладних ефективних заходів щодо подолання кризових явищ, безумовного здійснення розрахунків та повернення вкладів. Втім, спричинена незадовільною якістю кредитного портфеля неможливість повернення вкладів фізичним особам стала наслідком невиправдано ризикової політики здійснення активних операцій", - ідеться в повідомленні НБУ.

Фінансові ризики в "Банку Камбіо" після перевірки також виявили ще навесні.

"Якість активів була визнана низькою, а резерви, сформовані за ними, – недостатніми. Це спричинило недостовірне відображення реального результату діяльності та капіталу банку. Дефіцит ліквідних коштів був пов'язаний з незадовільною якістю активів та відсутністю своєчасної підтримки з боку акціонерів банку. Невиконання зобов'язань перед вкладниками і кредиторами та численні порушення нормативно-правових актів регулятора стали причинами віднесення банку до категорії проблемних та призначення куратора – службовця Національного банку", - пояснили в НБУ.

Проте "у плані фінансового оздоровлення, який відповідно до законодавства надається банками, віднесеними до категорії проблемних, не були заплановані своєчасні заходи з покращення стану ліквідності". А з 20 жовтня у банку змінилися склад акціонерів та керівництва.

На останніх зборах акціонерів банку не прийнято рішення про збільшення розміру статутного капіталу на суму 300 млн грн, що передбачалося порядком денним зборів", - констатують у НБУ.

Ураховуючи фінансові проблеми та заради захисту інтересів вкладників та інших кредиторів Нацбанк відніс "Банк Камбіо" до категорії неплатоспроможних.

Джерело: ТСН