"На западной Украінє хунта готовит нових каратєлєй". Саме під таким заголовком цей сюжет вийшов би на російському телебаченні. А все тому, що на Рівненському полігоні проходять хрещення вогнем випускники харківського університету повітряних сил. Саме від цих хлопців залежатиме, чи буде мирним небо над Україною в майбутньому. Чому у терористів, яких спонсорує Росія і досі немає авіації?

Тут все як на війні. Зброя, поле, однострої і хлопцям - заледве 20 років. Багато хто з них стрілятиме сьогодні вперше, тому і ставлення серйозне.

ЗУ 23-2 - чи не найпоширеніша артилерійська система на східному фронті і неодмінний атрибут чи не кожного блокпосту.

У військах свого поширення система знайшла через простоту в експлуатації, мобільність, надійність і універсальність. Адже 23-міліметрова спарена автоматична гармата може уражувати як повітряні, так і наземні, легкоброньовані цілі.

Переносний зенітно-ракетний комплекс - саме з таких російські найманці збивали наші літаки та гелікоптери на сході. Саме завдяки наявності таких у нас - терористам і досі не постачають легкої авіації.

Після окупації Криму Рівне нський полігон - чи не єдиний, де військові можуть вправлятися з ракетним озброєнням. Саме тому майбутні командири - зенітники з Харкова приїхали на базу оперативного командування "Північ". Зокрема тут і вправляються у влучності і з важкої зенітної техніки, аби після випуску в прямому сенсі - боронити мирне небо над головами українців.

Комплекс 9К35 було прийнято на озброєння в середині 70-х років минулого століття. Та попри поважний вік установки студенти, які до того вивчали його лише теоретично з першого пуску забезпечують пряме влучання у навчальну ціль завбільшки з пляшку газованки. На відстані у майже 2 кілометри.

Напевно завдяки тому, що в Україні досі готують фахівців-зенітників екстра-класу, які можуть працювати навіть з технікою удвічі від них старшою, повітряні сили для видуманих в Кремлі терористичних республік і утворень і досі лишаються тільки нездійсненною мрією.