Сьогодні на 15 годину. Швидше за все, це пов’язано зі вчорашнім скандальним рішенням депутатів звільнити 35 директорів шкіл одним махом.

12 листопада депутати Сарненської районної ради зібрались на пленарне засідання чергової 36-ї сесії. Розпочали роботу о 10-й годині. Традиційно, першим питанням обговорювали депутатські запити і звернення, які озвучували впродовж години. Після цього оголосили перерву до 15-ї години, аби взяти участь у похоронній процесії загиблого героя в зоні АТО (Сергій Баранов-Орел із смт.Клесів).

Варто зауважити, що разом із депутатами до сесійної зали увійшли 35 директорів шкіл району, які чекали рішення про переукладання з ними контрактів. Оскільки з приводу деяких депутатська більшість «сумнівалася», то разом із освітянами на сесію завітали звичайні люди (приблизно 50 чоловік, переважно із с.Зносичі), аби довести, що в школах працюють фахові директори і зауважень до їхньої роботи ні в учнів чи колективу, ні в батьків немає. Так склались обставини, що їм довелось чекати…

Зрештою, вже після 16-ї години депутати перейшли до розгляду послідуючих питань порядку денного. Коли підійшли до тих, що стосувались переукладання контрактів, була озвучена пропозиція: розглядати усі (35 окремих питань по кожному директору) «пакетом». Керівник фракції ВО «Батьківщина» Микола Костецький озвучив заяву депутатської більшості, у якій і повідомив, що «в складний для держави час призначення директорів розглядати не будуть», а проголосують за розірвання контрактів. За цим послідувало активне обговорення: присутні тут освітяни і депутати із власною думкою намагались переконати «більшість» у тому, що таке рішення є не законним і призведе до колапсу. Натомість, перші були невблаганними і «провели своє рішення». Список питань, за якими розірвали контракти:

16. Про директора Кричильської ЗОШ І-ІІІ ст.

17. Про директора Тинненської ЗОШ І-ІІ ст.

18. Про директора Зносицької ЗОШ І-ІІІ ст.

19. Про директора Коростської ЗОШ І-ІІІ ст.

20. Про директора Тріскинської ЗОШ І-ІІІ ст.

21. Про директора Люхчанської ЗОШ І-ІІІ ст.

22. Про директора загальноосвітньої вечірньої (заочної) школи ІІІ ст.

23. Про директора Сарненського районного ліцею «Лідер»

24. Про директора Клесівської ЗОШ І-ІІ ст.-ліцею

25. Про директора Цепцевицької ЗОШ І-ІІІ ст.

26. Про директора Карпилівської ЗОШ І-ІІІ ст.

27. Про директора Любиковицької ЗОШ І-ІІІ ст.

28. Про директора Ремчицької ЗОШ І-ІІІ ст.

29. Про директора Чудельської ЗОШ І-ІІІ ст.

30. Про директора Білятицької ЗОШ І-ІІ ст.

31. Про директора Глушицької ЗОШ І-ІІ ст.

32. Про директора Довжанської ЗОШ І-ІІ ст.

33. Про директора Карасинської ЗОШ І-ІІ ст.

34. Про директора Мар’янівської ЗОШ І-ІІ ст.

35. Про директора Маловербченської ЗОШ І-ІІ ст.

36. Про директора Одринківської ЗОШ І-ІІ ст.

37. Про директора Полянської ЗОШ І-ІІ ст.

38. Про директора Чемернянської ЗОШ І-ІІ ст.

39. Про директора Тутовицької ЗОШ І-ІІІ ст.

40. Про директора Яринівської ЗОШ І-ІІ ст.

41. Про директора Орлівської ЗОШ І ступеня

42. Про директора Висовської ЗОШ І ступеня

43. Про директора Степанського БДМ

44. Про директора Сарненського районного БДМ

45. Про директора Костянтинівської ЗОШ І-ІІ ст.

46. Про директора Немовицької ЗОШ І-ІІІ ст.

47. Про директора Клесівської ЗОШ І-ІІ ст.

48. Про директора Кузьмівської ЗОШ І-ІІ ст.

49. Про директора Кам’яне-Случанської ЗОШ І-ІІ ст.

50. Про директора Бутейківської ЗОШ І-ІІ ст.

Тож, десятки громадян, які пожертвували власним часом задля підтримки директорів, вийшли із зали із величезним обуренням і вигуками «ганьба!». Директори ж (або екс-директори) почали шукати раціонального виходу із ситуації: вони зафіксували у роботі депутатів порушення регламенту, саме під час розгляду «їхнього» питання. Тому почали звертатись за консультаціями до юристів. Ті ж, у свою чергу, одностайно говорили про незаконність такого «судилища». Зрештою, ця тема швидко набула величезного ажіотажу, незважаючи на пізню пору доби. І вже наступної доби (сьогодні, 13 листопада) було оголошено про термінове скликання позачергової сесії, яку розпочнуть о 15-й годині. Тож, побачимо, що переможе: совість і законність чи «особлива думка» депутатів.

Джерело: Сарни он-лайн