Кабінет Міністрів України переглянув норми споживання природного газу побутовими споживачами. Ці норми суттєво зменшилися вже з першого жовтня. Для одних споживачів це означає - менше витрат, а ті що користувалися пільгами та субсидіями, та ще й мають лічильники газу - платитимуть більше. У такий спосіб держава зменшила свої витрати на відшкодування пільг. Тож вже у листопаді мешканці отримають нові платіжки за жовтень місяць. Як вплинуть нові норми на споживачів дивіться у нашому сюжеті.

Нові норми споживання газу рівненські фахівці вивчали довго. Вони зменшилися чи не удвічі, але це зовсім не означає, що люди використовуватимуть менше газу. Ці норми вплинуть перш за все на споживачів які мають пільги та субсидії, особливо в опалювальний період.

У такий спосіб держава заощаджуватиме кошти на пільговиках, але ці витрати ляжуть на гаманці споживачів. Адже відшкодовуватимуть лише затверджені норми споживання, а вони є надто малі. І наводять приклади таких змін для абонентів з індивідуальним опаленням.

Вже зробили розрахунки і для інших споживачів. До 1 жовтня рівняни що проживають у квартирах з централізованим гарячим постачанням, за одну людину платили 12 гривень 73 копійки, тепер же тариф на одного мешканця буде 7,79. Схожі зміни чекають і на інших споживачів.

Тож газовики стурбовані такими змінами, адже вже підрахували свої втрати. За рік недорахують 4 -4,5 мільйони метрів кубічних газу, а це близько 20 мільйонів гривень. Тому ці втрати ляжуть на інші категорії споживачів. До того ж, кажуть люди не зможуть вчасно оплачувати такі високі платежі.