В сучасному світі мало хто здивується, побачивши школяра молодших класів, який насилу несе свій портфель з уроків, при цьому досить жваво і по-діловому обговорює щось по мобільному телефону. Але, чи потрібен стільниковий нашим дітям?

Досить давно і з завидною регулярністю в ЗМІ з'являються повідомлення про шкоду мобільних телефонів для здоров'я людини.

З одного боку батьки, звичайно, радіють розвитку прогресу в нашій країні, так як мобільний зв'язок дає багато зручностей, проте, в глибині душі все ж залишається переживання. Адже в тому, що навіть невелике випромінювання негативно впливає на людський організм, а тим більше дитячий, сумніватися не доводиться. Залишається лише з'ясувати, наскільки сильно?

Перш за все, слід пояснити, що велика шкода здоров'ю людини наноситься високочастотним випромінюванням, яке виробляє мобільний телефон. Основним же джерелом цього випромінювання є антена телефону, яка, незважаючи на удавану її відсутність, все одно є.

Які проблеми можуть виникнути при використанні мобільного зв'язку?

Шкода від випромінювання мобільного телефону при інтенсивному його використанні може бути заподіяна дитині ще в утробі матері, через що у новонароджених дітей можуть відзначатися різні поведінкові проблеми. Також випромінювання мобільного телефону здатне порушити структуру хромосом, що тягне за собою появу аномалій плоду на ранніх стадіях його розвитку.

Що ж стосується впливу мобільного зв'язку на вже народженої дитини, то воно в кілька разів вище, ніж вплив на дорослу людину, так як зростаючий дитячий організм має підвищену чутливість до електромагнітного поля, в результаті чого ще несформована імунна система дитини може дуже сильно постраждати від постійного впливу телефонного випромінювання.

Основними ж наслідками цього можуть стати порушення стабільності клітин організму і роботи нервової системи, а конкретніше - діти молодше 18 років, які користуються мобільними телефонами, ризикують отримати проблеми з пам'яттю, зниження уваги, порушення сну, а також періодичні головні болі. Також у них підвищується схильність до розвитку епілепсії і онкологічних захворювань.

Як же бути?

Ясна річ, що бажання бути завжди на зв'язку зі своїм чадом частенько пересилює побоювання за можливий і «так і не доведений» шкоди його здоров'ю від використання мобільного телефону. Однак у такому випадку слід все ж пояснити дитині, що телефон є засобом зв'язку, а не іграшкою і предметом хвастощів перед однолітками, і що використання його має бути все-таки обмеженим.

Спробуйте зіграти на самолюбстві дитини - хай представить себе солідним бізнесменом, і користується телефоном тільки для рішення «бізнес-задач» (тобто за його прямим призначенням, для спілкування з вами), а не відволікатися на різні ігри.

І якщо ви зможете донести до своєї дитини, необхідність користуватися телефоном тільки при необхідності, питання про шкоду його використання відпаде саме по собі, так як випромінювання буде не більше, ніж після перебування на сонці.