Тверезість і культура відпочинку - завдання максимум на випускний у Рівному. Чекати його виконання від самих випускників і навіть від їхніх батьків не доводиться, кажуть освітяни. Тому разом із міліцією впроваджують суворіші правила і жорсткіший контроль. Подробиці від Світлани Сироти, в першому сюжеті циклу "Випускний по-рівненськи".

Більше двох тисяч випускників шкіл Рівного цієї суботи традиційно пройдуть парадом від парку Шевченка. Щоправда, цього разу - вулицею Міцкевича до майдану Просвіти, Адже на Майдан Незалежності уже реконструюватимуть. Після офіційної частини і вручення атестатів вчорашні школярі відчують себе зовсім дорослими і самостійними. Утім, їхню довгоочікувану свободу наставники як завжди обмежать. Віталій Новак каже, що батьки нерідко самі святкують "від душі", тож головний тягар ляже на плечі освяітян.

Контролюватимуть виконання наказу спеціальні освітянські штаби. Вони чергуватимуть цілу ніч при кожному навчальному закладі та при управлінні освіти. І виїжджатимуть із перевірками у кафе та ресторани. У разі чого допоможе й міліція. Патрулі наглядатимуть за порядком в усіх місцях проведення випускних і навіть під час традиційної зустрічі сонця. На яку, до речі, випускникам, за рішенням влади, теж рекомендують йти з батьками. За словами начальника міськівідділу міліції Григорія Зарічнюка, пильнуватимуть доти, доки юні винуватці свята не вкладуться спати. Утім, особливо суворих заходів, у разі чого, обіцяють не вживати.

Тим часом у відділенні інтенсивної терапії дитячої обласної лікарні, куди зазвичай привозять підлітків після певної дози алкоголю, до випускного готові. Хоча, за словами медиків, з алкогольними отруєннями сюди потрапляють рідко. Частіше життєво необхідні комусь ліжка у відділенні реанімації займають добряче підпилі юнаки і дівчата, яким потрібна не медична допомога, а міцний сон, трохи більше розуму і тверда батьківська рука.