Спорт це - життя! Всі батьки мріють про те, щоб їхні діти виросли здоровими і дисциплінованими. А для цього, вважають батьки, дитина повинна займатися спортом. Але який вид спорту вибрати для дитини? Коли краще почати? Та й чи хоче сам малюк займатися?

Багато людей не бачать різниці між спортом і фізкультурою, помилково вважаючи їх близнюками-нерозлучниками.

Насправді це різні поняття, хоч і багато в чому схожі. Як говорить приказка: "Фізкультура лікує, спорт калічить". І в цьому вислові є частка правди. Адже спортом займаються заради досягнення результату, а фізкультурою - для того, щоб бути здоровим.

Записати дитину в спортивну секцію поруч з будинком не складе труднощів. Але як не помилитися? Адже крім фізичної підготовки малюк повинен отримувати від спорту ще й задоволення. Інакше кожен похід на тренування буде викликати у нього напад вселенської туги. Тому батьки, перш за все, повинні поцікавитися у майбутнього чемпіона (а не у власного марнославства), яким видом спорту він хотів би займатися.

Якщо дитина, проходив в секцію кілька місяців, відмовиться продовжувати заняття, не дорікайте його . Краще спробуйте з'ясувати причини. Можливо, у малюка не склалися стосунки всередині групи. Для дитини це дуже важливо, тому що спорт - це ще й спілкування з друзями. Не варто реалізовувати свої амбіції через малюка. Якщо дівчинка мріє стати балериною, навряд чи її захоплять заняття боксом або ушу. Як правильно вибрати спортивну секцію, питання не пусте. Уважно придивіться до своєї дитини. Потрібно, щоб вид спорту, яким він буде займатися, відповідав його характеру. Будьте реалістами, враховуйте інтереси і можливості малюка. Давайте для цього розглянемо найбільш популярні види спорту.

Бойові мистецтва. У секцію карате, дзюдо та ушу можна сміливо записувати як хлопчиків, так і дівчаток. Навчитися постояти за себе ніколи не буде зайвим. У таких видах спорту відмінно розвиваються мускулатура, координація і хороша реакція.

Командний спорт. Такий вид тренувань відмінно підійде для непосид з "моторчиком". І, навпаки, допоможе маленьким Буків знайти спільну мову з однолітками, стати більш відкритими. Командні види спорту - волейбол, футбол, теніс, хокей, баскетбол. У них завжди багато руху, спілкування і веселощів.

Лижі, сноуборд. Це дуже модні види спорту, але і найдорожчі в сенсі екіпіровки. Хороші лижі і костюм вам обійдуться приблизно в $ 1000. Даний вид спорту відмінно зміцнює м'язи, розвиває координацію рухів, загартовує.

Гімнастика. Цей вид спорту є відправною точкою на шляху до занять іншими видами спорту. Хороша постава, координація, укріплені м'язи, грація і стрункість - ось результати старанних тренувань.

Танці та аеробіка. Це ще й заняття для душі і найбезпечніший спосіб прищепити дитині любов до спорту .

Плавання. Даний вид спорту підходить всім. Навіть найменші, ледь навчившись ходити, можуть вчитися плавати з надувним кругом в басейні.

Вибираючи водну стихію, батьки можуть бути впевнені, що у їх крихти не буде проблем з диханням і поставою.

Ковзани. Фігурне катання - один з найбільш захоплюючих і красивих видів спорту. Але не варто забувати і про те, що це дуже травматичний вид спорту. Ця спортивна дисципліна як ніяка інша вимагає концентрації та наполегливості. Фігурне катання розвиває координацію рухів, грацію.

Лікуємо, а не калічимо. Щоб остаточно визначитися з видом спорту для вашого малюка, слід звернути увагу на важливу деталь - протипоказання за станом здоров'я. Малюка з хронічними захворюваннями не варто віддавати в секції боксу, регбі, хокею, карате. Теніс протипоказаний дітям з плоскостопістю, короткозорістю, виразковою хворобою. Заняття футболом і баскетболом можуть відвідувати діти з вадами серця, цукровим діабетом, при цьому навантаження варто скоротити до 50-60% від загальних нормативів. Від занять сноубордом і фігурним катанням варто відмовитися страждають високим ступенем короткозорості, а також хворобами легень і плеври. Якщо у дитини сколіоз або проблеми із серцево-судинною системою, заняття аеробікою і гімнастикою краще обмежити. Якщо лікар вирішив, що серйозні спортивні навантаження можуть зашкодити здоров'ю малюка, він обов'язково повинен призначити заняття лікувальною фізкультурою. Якщо ваш малюк "Великий нехочуха" і зовсім не хоче займатися спортом, не варто його примушувати.

Дитині достатньо просто вести рухливий спосіб життя: гуляти, грати з однолітками у дворі, ходити пішки і займатися фізкультурою в школі.

Поради батькам

 Купуйте своєму малюкові домашній спортивний комплекс (найпростіший - "шведська стінка"): він розвиває спритність і гнучкість.

 З раннього віку заохочуйте рухливі ігри дитини. Грайте з ним в салочки, в сніжки, привчайте до сезонних видів спорту (взимку - лижі і ковзани, влітку - футбол, велосипед). Катайтеся і плавайте разом з малюком, так і веселіше, і безпечніше.

 Не тисніть на дитину, не змушуйте. Проявіть доброзичливість, хваліть його частіше. Саме в спорті виробляється почуття відповідальності, формується характер. Але не варто забувати про те, що заняття спортом принесуть користь лише в тому випадку, якщо дитина буде робити це із задоволенням.

Нерідко батьки не знають, в якому віці слід віддавати дитину в спортивну секцію. Тому варто прислухатися до рекомендацій Держкомспорту:

 5-6 років - художня гімнастика (дівчата), фігурне катання;

 7 років - гімнастика (хлопці), синхронне плавання, теніс, аеробіка;

 8 років - гольф, футбол, баскетбол, лижі;

 9 років - легка атлетика, сноуборд, волейбол, біатлон, хокей, регбі;

 10 років - велоспорт, кінний спорт, фехтування.

Дорогі батьки, вибираючи вид спорту для своєї дитини враховуйте його бажання. Заняття з примусу приносять мало користі, а от часу, сил і засобів віднімуть багато. Визначтеся, якого виду спорту, вибираючи для дитини, віддати перевагу. Подумайте, навіщо йому потрібен спорт: для підтримки здоров'я або для успішної спортивної кар'єри? Також важливу роль відіграють особистість тренера і ваше з ним спільне. А також розуміння мети занять дитини в секції. І не забувайте: особистий приклад завжди був найкращим способом навчання. Якщо батьки приділяють час занять спортом (ковзани, ролики, футбол, плавання) разом з дитиною, то і малюк надалі з інтересом тренуватися сам.