Премія Академії кінематографічних мистецтв та наук, більше відома як премія «Оскар», бере свій початок у 1929 році. З того часу голосування та правила вручення головної нагороди – золотої статуетки «Оскар», постійно змінювалися. Незважаючи на те, що вибір переможців неодноразово був розкритикований, а членів Академії звинувачували у корупції, «Оскар» все одно залишається найстарішою і найпрестижнішою кінопремією у світі. Мало хто, що:

1. Вперше слово «Оскар» було використане на 6-ій церемонії вручення премії. На сьогоднішній день і досі не відомо, хто саме дав їй це ім’я, адже існує велика кількість різноматнітних версій.

2. Статуетка «Оскар» у висоті досягає 34 см. Його вага становить близько 3,5 кг. «Оскар» виготовлений із покритого золотом британія. Згідно легенді, творець образа «Оскара» Седрік Гіббінс накидав екскіз в блокноті під час одного із нудних зібрань.

3. Статуетка «Оскар» зображує рицаря з мечем, який стоїть на котушці із кіноплівки. П'ять отворів на підставці цієї котушки представляють собою п'ять відділів Академії: продюсерів, сценаристів, режисерів, акторів і техніків.

4. Знаменита Червона доріжка премії «Оскар» складається з кількох рулонів, кожен вагою 135 кг. Загальна вага Червоної доріжки 5 тонн, її довжина - 150 метрів, а ширина – близько 10 метрів.

5. Після того, як визначать переможців у кожній категорії, картки з їхніми іменами кладуть у конверти, які розкриваються на сцені під час церемонії. Таких конвертів виготовляють два набори і поміщають їх у спеціальні портфелі. Напередодні вручення «Оскара» два портфеля доставляють на місце проведення церемонії в різний час і різними маршрутами, які також тримаються у секреті.

6. У склад Академії входить більше 6000 людей.

7. Рекордсменом за кількістю номінацій на премію «Оскар» є Уолт Дісней. Він претендував на отримання золотої статуетки 59 разів і 26 разів перемагав.

8. Більше за все номінацій на «Оскар» отримували фільми «Все про Єву» (1950р) і «Титанік» (1997р). Вони номінувалися на «Оскар» 14 разів.

9. Навідміну від більшості національних кінопремій, де нагороду за «Кращий фільм» отримують і режисери, і продюсери, «Оскари» за «Кращий фільм» отримують лише продюсери.

10.Лауреатами премії «Оскар» у головних категоріях «Кращий фільм» та «Кращий режисер» ставали тільки продюсери і режисери англомовних фільмів. Виключенням стала французька кінострічка «Артист» режисера Мішеля Хазанавічуса, яка стала лауреатом у обох номінація у 2012 році.