Літо — чудова пора для закоханих, щоб стати на весільний рушник щастя. Аби зробити свято ідеальним, усе має бути продумане до найменших дрібниць. А побачити, що цього сезону пропонують молодятам — від стилю весільних суконь до декорацій зали — бажаючі мали нагоду на виставці-ярмарку “Весільний Бум-2009”, що днями пройшла у Рівному.

Європейська чи українська сукня

Перше, що впадає в око, — колекції весільних суконь. Саме з них для кожної нареченої починається весілля. Весільний салон “Грейс” представив весільні сукні американської, французької торгових марок, а також колекцію суконь від українського дизайнера Оксани Мухи.

— Усі сукні різнопланові. Європейська мода відрізняється від української. У нинішньому сезоні помітна тенденція відходу від традиційних пишних українських суконь (з великою кількістю фатину, бантів та рюшів). Зростає попит на класичні європейські сукні. Вони прості у пошитті, а ефект досягається за рахунок використання дорогих тканин (атлас, гіпюр, мереживо). У таких сукнях зазвичай наявний гарно оздоблений шлейф, який може розпускатися для церемонії чи фотосесії, а потім легко відстібується, — розповідає менеджер весільного салону “Грейс” Наталія ЧУЛІЙ. — Тенденція до простоти помітна й у фаті, адже сукні виглядають доволі багато. Фата може бути прикрашена вишивкою або бісером.

Свою колекцію суконь представив й салон весільної моди Dolloris. За словами топ-менеджера однойменної фірми Катрін МУЗИЧУК, салон співпрацює з Італією, тканини, які використовуються для пошиття, — англійські та французькі. Проте самі сукні шиє дизайнер-модельєр у Рівному.

— Увесь декор виконується вручну. Ми використовуємо чеський стеклярус, у деяких сукнях каміння Сваровскі, — каже пані Катрін. — Одна з останніх тенденцій — силуетні моделі суконь, які гарно підкреслюють талію (трапецією). У салоні запропонують й фраки для чоловіків.

— Їх можна придбати або взяти напрокат. Шиємо фраки для конферансьє з атласу і фрак з тканини фракової. Коштуватиме фрак 2200 гривень (атласний) та 3500 гривень (тканинний). Прокат складатиме 70% від вартості костюма.

Тут же можна замовити й оформлення залів. До послуг замовників — декорація фатином, тканинне драпірування стіни, кована арка, накидки на крісла, композиції з квітів на столи. Коштує послуга від 550 гривень. А на повне оформлення залу та машин наречених доведеться витратити 3000 гривень.

Традиційним завершенням весільної гулянки сьогодні став феєрверк. Тому на виставці можна було побачити й піротехнічні установки. — Найбільшими попитом користуються феєрверки за 400-1500 гривень. Ціна залежить від кількості зарядів, діаметру та спецефектів, — пояснила офіс-менеджер “Агенції Свято” Тетяна ОМЕЛЬЧУК. Для романтичної прогулянки наречених пропонували послуги карети. Коштуватиме таке задоволення 500 гривень за годину. Кожна наступна година обійдеться дешевше.

Фотокнига на згадку

Фото та відеопослуги пропонували на виставці нареченим та батькам. Відеозйомка коштує від 1500 до 5000 тисяч гривень.

— Нині зйомки монтуються у вигляді фільму, — каже фотограф відео-фотостудії Fenix Studio Оксана ДУСИН.

— Вставки, персонажі мультфільмів та фільмів вже неактуально вставляти при монтажі. Адже головні на святі — наречені і саме на них захочеться дивитися через кілька років, — додає фотограф студії “ПроФото” Галина КЛЮЧНИК.

Щодо весільних фото, то вони обійдуться від 1000 до 5000 гривень. — До 5000 гривень коштуватиме фотокнига на 20 розворотів зі шкіряною обкладинкою, — каже фотограф Сергій КРИШТАНОВСЬКИЙ.

На виставці працював й перукар. Бажаючі могли скористатися нагодою — проекспериментувати з волоссям та зробити пробну зачіску. За словами перукаря салону “Шарм” Оксана ЗАНЬ, весільна зачіска коштує від 150 до 200 гривень.

— Дорожче вона обійдеться, якщо використовувати прикраси, стрази, — зауважує перукар.

Справжню виставку весільних короваїв та тортів представив коровайний дім “Март”. Пропонували короваї з прісного тіста, європейського плану (оформлення мастикою) та з білковим оформленням. За словами менеджера коровайного дому “Март” Геннадія МАРТИНЮКА, нині популярні торти європейського плану з мастикою та фігурками наречених зверху.

Користується попитом й коровай в українському стилі, прикрашений маками, з фігурками наречених в українському вбранні.