Весілля — це не просто мрія кожної нареченої, а можливість відчути та побачити себе королевою. Таке почуття легкості, таємничості й неповторності багато в чому залежить від правильного вибору весільного вбрання та аксесуарів. З давніх часів весільну атрибутику підбирали до особливостей звичаїв краю. Як правильно обрати сукню, костюм та аксесуари до традицій одруження, підкажуть у весільному салоні.

Мода на весільне вбрання не стоїть на місці. Зараз нікого не шокують рожеві, блакитні й навіть червоні плаття, у яких дівчата виходять заміж. Однак залишаються у попиті сукні білого кольору, що символізують чистоту та невинність, з якої починається нова сторінка особистого життя людини.

— Більш прискіпливо підходять до вибору фасону сукні, який “надиктовує” власні правила для різних типів фігури, — розповідає модельєр та власниця весільного салону “Адель” Олена Бойчук. — Так, приміром, весільна сукня із завищеною талією та легким струмливим низом підкреслює лінію грудей й пасуватиме до будь-якої фігури. Особливо вигідно у такій сукні будуть виглядати повненькі дами.

- Традиційна сукня з корсетом та пишною спідницею надасть особливого ефекту для стрункої нареченої. Таке плаття допомагає виділити лінію талії, якщо вона нечітко виражена.

- Для бездоганної фігури пасуватиме довга, вузька сукня, яка щільно облягатиме силует. Глибоке декольте чи виріз на спині, що прикрашений драпіруванням, вдало доповнить таке вбрання.

- До будь-якого типу фігури підійде нетрадиційне, коротке плаття до коліна. Обираючи фасон весільної сукні, не варто забувати й про вимоги до одягу на церемонії вінчання. У церкві вбрання має бути довгим, а оголені плечі — прикриті накидкою.

Захистіться фатою

Про первинне призначення цього витонченого головного убору наречені не завжди й здогадуються. Ще здавна фата носила захисну функцію. Під неї ховались від поглядів заздрісників та заздрісниць. Вважали, що фата охороняє від злих духів. Тому в давнину фату ткали зі щільної матерії, яка ховала обличчя нареченої навіть від закоханих очей майбутнього чоловіка. Сучасна фата з прозорого шовку, мережив і нейлону продовжує виконувати функцію захисту, але вже не приховує красу нареченої. Важливо, хто знімає фату з нареченої. Якщо це робить свекруха, — молода жінка переходить з-під влади батьків у владу чоловіка. Якщо ж наречена знімає фату самостійно, це значить, що вона прагне до незалежності, до рівноправних відносин у молодій родині. Вибираючи фату, варто продумати, як її будуть знімати. Фата має бути добре закріплена на зачісці шпильками і легко відкріплятися, коли цього вимагає весільний етикет. Якою має бути фата, вирішує сама наречена. Головне, щоб її довжина гармоніювала з платтям і особливостями комплекції дівчини. Так, пишна наречена має обирати непишну фату, під плаття з корсетом — фата не довша талії. До приталеного плаття підійде довга непишна фата. До плаття з ліфом обирають фату до колін. Сучасні наречені іноді відмовляються від фати, змінюючи її розкішною зачіскою, стрічками і декоративними квітами, хоча ніяк не обійтись без фати у церкві. Якщо наречена є власницею пишного, довгого волосся, то варто задуматися: чи не змінити традиційну фату на діадему, що дуже вигідно підкреслить природну красу. Діадема підійде до будь-якого типу весільної сукні, але не для будь-якого типу обличчя. Та все ж приміряти варто. Вінок нареченої в умілих руках перетворюється на справжній твір мистецтва. Його складають з блискіток, стрічечок, бусин, штучних або живих квітів. Цікавий весільний обряд пов’язують з підв’язкою, яка символізує пояс вірності. Одягається ця деталь вбрання на будь-яку ногу, не вище ніж 15 см. від коліна. Вже після реєстрації шлюбу молода плавним рухом знімає, як правило, білу підв’язку. Потім стає спиною до друзів молодого і, не обертаючись, жбурляє цю маленьку деталь свого весільного гардеробу в їхню сторону. Впіймана підв’язка слугує свого роду знаком удачі для нежонатого чоловіка. Хто з друзів нареченого її піймає – найближчим часом вдало одружиться. продать свадебное платье

Костюм для нареченого

Вибір костюма нареченого не менш важливий за вибір сукні для нареченої. І починається з примірки піджака. Вдало підібраний піджак із витягнутими вперед руками та застібнутими всіма ґудзиками не повинен морщитись ні в вертикальному, ні в горизонтальному напрямку. Якщо опущеними руками вдається захопити поли виробу — це свідчить про ідеальну довжину. Його рукави при опущених руках доходять до основи кисті, а манжети сорочки виглядають з-під рукавів на 1 – 1,5 см. Стосовно брюк, то в ідеалі нижній край штанини ззаду повинен доходити до каблука, а спереду закривати верхній край взуття й заламуватись над ним. Чорний колір костюма ідеально відтіняє вбрання нареченої. Костюм нареченого також може бути білим, сірим та світло-коричневим. Якщо комірець сорочки виглядає з-під піджака на 1,5 – 2 см, то весь костюм підібрано правильно. Згідно з етикетом, краватка має бути світлішою від костюма, але темнішою від сорочки, а шкарпетки на декілька тонів темніші від костюма чи однакового кольору із взуттям чоловіка.