Ми підготували власний погляд на головні бізнесові події 2013, обравши 5 найважливіших економічних заходів, що сформували цьогорічну картину бізнесу.

Провал угоди про асоціацію з ЄС. Звичайно, сьогодні чимало експертів розглядають її більше у політичному світлі, але саме вона стала підсумком року і безпосередньо вплинула на українську економіку. По-перше, держава втратила економічну репутацію. А отже, підтримку інвесторів. Це означає, що для України залишились недоступними прозорі європейські стандарти та інвестиції, що дали б можливість модернізувати наше виробництво.

Торговельні війни з Росією. Вони вдарили по кишенях багатьох українських виробників, а зокрема корпорації "Рошен". Чимало фахівців називали це протистояння політичним. Ускладнилось воно 14 серпня, коли РФ визнала всіх без виключення українських експортерів ризикованими. Так почалася "митна війна". Мільйонні контракти зривалися, продукція псувалася. Ситуація вщухла вже через тиждень.

Спецмита на малолітражки та введення утилізаційного податку. Впровадження спецмит на ввезення нових авто до України негативно сприйняли не лише українські автоімпортери, але і світова спільнота. Українці, навіть, на кілька тижнів бойкотували нововведення, зупинивши імпорт. Після погроз світових країн-партнерів, Київ дав заднього ходу. Нині влада опрацьовує питання лібералізації спецзахисних заходів по автомобілям. А вже з 1 вересня в Україні ввели утилізаційний податок. Офіційно, чиновники кажуть, що цей збір не вплинув на ринок, а лише допоможе підтримати вітчизняний автопром. Втім, ми стали свідками сплеску активності на митниці улітку, коли вживані авто масово ввозили, а у вересні - майже не розмитнювали.

Колихало цьогоріч і ринок нерухомості. Спочатку українцям запропонували сплатити до казни податок на нерухомість. Навесні поштові скриньки заповнилися квитанціями. Втім, уже влітку закон переглянули. Зокрема, звільнили від сплати податку власників кількох квартир чи будинків, якщо їх сумарна площа не веревищує 370 квадратів. Сплату збору відтермінували до 1 січня 2014 року. Інші зміни - введення обов’язкової оцінки нерухомості. Відтепер при купівлі-продажу квадратних метрів українці платять податки не з суми угоди, а з оціночної вартості, зазначеної у висновку оцінювача. Експерти підрахували, що через нову систему оцінки українці переплачують усемеро. З іншого боку, зросла активність на первинному ринку нерухомості. В країні значно збільшилась кількість будівництв, як житла, так і торгових площ.

У банківському сегменті, відбувся відтік іноземного капіталу. Ринок покидали закордонні банки. Не останню роль у цьому відіграла "кіпрська криза". А от курс лишився все ж стабільним. НБУ, щоправда, довелось суттєво скоротити золотовалютні резерви, проте гривня не впала.