Євро-2012 - шанс вижити і стати на ноги. Принаймні для Рівненського аеропорту. Вчетверо скорочений персонал, величезні комунальні борги, неможливість працювати у темну пору доби і обеззброєна охорона. Це лише частина проблем, з якими резервний аеропорт Євро-2012 розпочинає підготовку до турніру. Більше – Інна Білецька.

Ще двадцять років тому тут щогодини приймали 20 літаків. Нині однією із найкращих в Україні злітно-посадкових смуг повітряний транспорт рухається від сили кілька разів на тиждень. Аеропорт збитковий, як і решта в державі. Як і решту його намагаються зберегти. Щоправда у рівненському варіанті самі лише працівники.

Ось цим сигнальним лампам на злітній смузі уже 30 років. Термін експлуатації давно минув і вони можуть відмовитися працювати щомиті. Купити нові через безгрошів’я аеропорт не може. Як і встановити нову огорожу периметру. Зараз довкола аеропорту – звичайна сітка. Мало не щоночі охорона відганяє від літаків, що стоять на пероні, несанкціонованих екскурсантів і злодії. Щоправда, єдиний засіб впливу на останніх – міцне слово. Адже вогнепальну зброю у тутешніх охоронців міліціонери відібрали ще два місяці тому. А гумові палиці не передбачені інструкцією. Попри усе уже сьогодні рівненській аеропорт може прийняти і розмістити сім Боїнгів-737. При невеликому капіталовкладенні, а відтак і реконструкції стоянок – усі 25. Саме така кількість і влаштує єврокомісарів. А ще останні вимагають експертизи злітно-посадкової смуги. На це в Рівному теж не знаходять коштів.

Нині аеропорт – комунальна власність обласної громади. Проте поточне фінансування його роботи в обласному бюджеті не закладене. А відтак обласні чиновники вкотре піднімають питання про продаж летовища інвестору. З одного боку – це шанс вижити і підготуватися до Євро, з іншого – ризик назавжди втратити авіа-структуру, кажуть авіатори. Вони не впевненні, що приватний власник збереже призначення аеропорту.