Історія «Титаніка» не обірвала мрію людини про величність і грандіозність. Величезні судна сучасності вже ламають наші стереотипи мислення. Найбільшим кораблем у світі називають 450-метровий супертанкер «Knock Nevis». Саме про нього і піде мова.

Побудований «Knock Nevis» японською компанією Sumitomo Heavy Industries у 1979 році. Та, ще до того, як судно вийшло в море, його власник збанкрутував.

Через кілька років новий власник наказав збільшити корабель. І так досить вражаюча вантажопідйомність в 480 000 тон (для порівняння, сучасні танкери справляються з 280 000 тон) була збільшена. Для цього танкер розрізали навпіл і додали вантажні відсіки. Новий дедвейт 565 000 тонн поставив танкер «Knock Nevis» поза конкуренцією.

У 1981 році танкер був готовим. Спочатку він перевозив нафту від країн близького сходу до берегів США.

У 1986 році під час війни Ірану з Іраком він виконував завдання з перевантаження та зберігання іранської нафти. Проте танкер не оминула зла участь війни: перебуваючи у водах Перської затоки, корабель обстріляв іракський винищувач. Knock Nevis дістав істотні пошкодження.

Після закінчення війни танкер, або те, що від нього залишилося, був куплений норвезькою компанією. Його відбуксирували на ремонт у верф Keppel у Сінгапурі.

У 2004 році найбільший корабель у світі був переобладнаний у плавучий нафтовий склад. Причиною тому став закон, який забороняв перевезення нафти однокорпусним танкером.

Закінчив своє життя супертанкер в 2010 році біля берегів індійського міста Аланг, де його утилізували.

«Knock Nevis» залишився в історії не тільки як найбільший корабель у світі, а й як найбільший самохідний штучний об'єкт, який коли-небудь був збудований.

Довідка про найбільший корабель у світі: Вантажопідйомність — 565 тис. тонн Довжина — 458,45 м Ширина — 68,86 м При максимальній завантаженості осідає на 24,611 м Потужність парових турбін — 50 000 кінських сил Швидкість — 16 вузлів (30 км/год) Гальмівний шлях — близько 10 км. Екіпаж — 40 осіб.

Цікаві факти: Через вражаючі розміри танкер не міг ходити через Суецький, Панамський канали, а також протоку Ла-Манш. До того ж, далеко не кожен порт здатний пришвартувати судно таких розмірів.

Щоб розвернутися, кораблю потрібний простір не менший 3,7 кілометра.

Знаменитий «Титанік» у порівняно з «Knock Nevis» — зовсім і невеликий. «Knock Nevis» на 189 м довший за нього.

У технічних колах Knock Nevis охрестили як ULCC (ультравеликий перевізник сировини). Корабель п'ять разів змінював ім'я: «Seawise Giant», «Happy Giant», «Jahre Viking», «Knock Nevis», «Mont». Однак найпоширеніша назва саме Knock Nevis.

Незважаючи на проблеми, пов'язані з габаритами, перевезення нафти в таких величезних кількостях виявилося економічно вигіднішим, ніж її транспортування у звичайних танкерах.

Сумарна вартість усієї перевезеної нафти близько — $200 000 000

Під час ремонту, працівникам верфі потрібно було замінити 3700 тонн пошкодженої обшивки корабля.

Примітно, що 565 тисяч тонн перевезеної нафти відокремлюють від моря всього 3,5 сантиметра сталі (товщина борту).

Щоб утилізувати корабель знадобився цілий рік.

36-тонний якір «Knock Nevis» зберегли і відправили як експонат до гонконгського Морського музею.