Показати язика може кожен. А увійти в історію з висунутим язиком можуть лише генії. Ця фотографія свідчить про те, наскільки важливим у фотографії є сюжет, люди, що на ній зображені! І ця світлина ще раз свідчить, що фотографія це документ часу. А фотографи стають відомими перш за все своїми світлинами.

Коротка історія цього фото, яке було зроблено в 1951 році, після святкування в Прінстонському університеті 72-х річчя вченого. У той вечір Ейнштейна облягали репортери, але один з них, Артур Сасс, спочатку почекав, поки спаде натовп, і тільки потім підійшов до машини зі словами «Ей, професор, «улибончік» для фото на день народження, га?» Ейнштейн, який порядком втомився від цих папараці, просто швидко показав язик і відвернувся, думаючи, що клацнути його не встигнуть. Але Сасс встиг! Коли в редакції побачили, що вийшло, там відбулося неабияке обговорення з «великими шишками», чи варто це публікувати. Але фото опублікували. Варто додати, що фотографія сподобалася й самому Ейнштейну. Він обрізав її до звичної тепер «голови професора» і потім посилав як листівки своїм друзям. Одному з них він написав: «Вам сподобається цей жест, тому що він адресований всьому людству».

А ось так виглядає повна версія найбільш пізнаваної фотографії Альберта Ейнштейна. На знімку він сидить у машині, поруч - доктор Ейделот з дружиною.

Саме ця фотографія Ейнштейна стала символом генія, який вміє радіти життю, а історія її появи - символом репортерської вдачі. Фотографія, до речі, була продана за ціну понад $74 тис., що в ті роки було досить дорого.

Безумовно, фотографу пощастило, що саме він упіймав таку мить. Але ж він її ловив! Незважаючи на те, що поруч було багато інших фотографів, саме Артур Сасс дочекався цієї миті, в певній мірі вдало спровокувавши Ейнштейна на такий жест й одним кадром зробив одну з найвідоміших фотографій світу.

Сьогодні фотографів набагато більше. Фотографія стала більш доступною. Уже майже кожен має фотоапарат. Але фотографії, як і будь якій справі, потрібно вчитись. Так само як вчимось читати, писати, малювати, грати на музичному інструменті тощо.

Вміючи, більше шансів встигнути піймати унікальну мить!

Про фотографію і не тільки у наступних матеріалах і у школі фотографії.

Афоризмы Эйнштейна

«Все должно быть изложено так просто, как только возможно, но не проще.» «Все идеи в науке родились в драматическом конфликте между реальностью и нашими попытками ее понять.» «Не стоит обожествлять интеллект. У него есть могучие мускулы, но нет лица.» «Я пережил две войны, двух жен и Гитлера.» «Мой муж гений! Он умеет делать абсолютно все, кроме денег. (Жена А. Эйнштейна о нем)» «Морскую болезнь вызывают у меня люди, а не море. Но, боюсь, наука еще не нашла лекарства от этого недуга.» «Международные законы существуют только в сборниках международных законов.» «Выиграна война, но не мир.» «Если теория относительности подтвердится, то немцы скажут, что я немец, а французы — что я гражданин мира; но если мою теорию опровергнут, французы объявят меня немцем, а немцы — евреем.» «Если вы хотите вести счастливую жизнь, вы должны быть привязаны к цели, а не к людям или к вещам.» «Единственное, чему научила меня моя долгая жизнь: что вся наша наука перед лицом реальности выглядит примитивно и по-детски наивно — и все же это самое ценное, что у нас есть.» «Я не знаю каким оружием будут сражаться в 3-й мировой войне, но в 4-й мировой войне будут сражаться палками и камнями.» «Из честолюбия или чувства долга не может родиться ничего ценного. Ценности возникают благодаря любви и преданности людям и объективным реалиям этого мира.» «Мир невозможно удержать силой. Его можно лишь достичь пониманием.»