Наукова сенсанція на Рівненщині, яка у чергове підтвердую теорію глобального потепління. В обласні з'явилися субтропічні метелики. Ще Минулого літа мешканець Здолбунова знайшов велику гусінь. Днями з лялечки з'явився метелик.

Віктор Брудновський порався у власному садку, коли йому на очі потрапила велетенська гусінь. Подиву садовода не було меж.

Лише навесні господарі побачили красеня-метелика. Ентомологи упізнали комаху. Це грушева павиноочка – найбільший у Європі метелик. Живуть ці комахи на півдні Франції і в Криму. В Україні павиноочка занесена до Червоної книги. І лише минулого року їх помітили на Хмельниччині, цьогоріч – чергове відкриття.

Поява цих комах у невластивих для них широтах може свідчити про одне – глобальну зміну клімату, кажуть ентомологи. Для них знахідка здолбунівця – наукова сенсація. Тим часом господар намагається створити своєму метелику найкомфортніші умови. Поки павиноочка вчиться літати, науковці уже попереджають пана Віктора – за найкращих умов його новий вихованець проживе до осені. На жаль, життя нічних метеликів надто коротке.