18 мільйонів гривень кредиту на громадський транспорт. Рівне планує закупити 8 низькопідлогових автобусів. Три з них будуть придбані за кошти громади, ще п'ять куплять за кредитні кошти за програмою 5-7-9%. Таке рішення підтримали депутати Рівненської міської ради під час крайньої сесії. Однак не обійшлося без розбіжностей пропозицій між депутатами. Більш про це та думки рівнян щодо поповнення автопарку - дивіться далі.

Рівне закупить ще вісім низькопідлогових автобусів. Питання про закупівлю розгялдалося на крайній сесії міської ради. Директор департаменту інфраструктури та благоустрою Руслан Гудима аргументував потребу для збільшення тривалості та інтенсивності роботи маршрутів. Для депутатів було запропоноване рішення закупити 8 малогабаритних автобусів. Три за кошти громади, а ще п'ять за кредитною програмою 5-7-9%.

Державна програма 5-7-9 дозволяє отримати у вигляді кредиту певну суму на яку ми можемо ще додатково закупити автобуси в кредит, тому кошти які були виділені на закупівлю на 5 автобусів і кошти які ми маємо змогу ще долучити в межах програми 579 дає нам змогу закупити 8 автобусів, - каже Руслан Гудима, директор департаменту інфраструктури та благоустрою Рівнеради.

Але таке рішення підтримали не всі депутати. Зокрема, Святослав Клічук вважає кращою ініціативою є купівля зручнішого та екологічного транспорту, а саме тролейбусів.

Нові тролейбуси дорогі, деякі міста йдуть шляхом закупівлі нових за кредитні кошти різних західних інституцій, деякі міста йдуть шляхом закупівлі вживаних тролейбусів, але сучасних, всі вони низькопорогові, деякі з автономним ходом, тобто можуть доїжджати певну частину маршруту там, де немає контактної мережі, вони більші, вони зручніші, - каже Святослав Клічук, депутат Рівненської міської ради.

Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян обгрунтував рішення тим, що в разі відключень електроенергії через обстріли, саме автобуси можуть стати альтернативою для пересування по місту та замінити тролейбусні маршрути, які на думку рівнян їздять не за графіками.

Те, що завжди скаржаться люди, невчасно приїжджає чи не згідно графіку, ми зможемо спокійно для містян сказати, що можемо поставити ті автобуси, які будуть курсувати саме по тому графіку, який ми будемо затверджувати. Головна мета, що ми перевозимо безпосередньо перевозимо всі пільгові категорії, тобто без винятку, - повідомив Віктор Шакирзян, секретар Рівнеради.

Та все ж за результатами голосування 28 депутатів Рівнеради проголосували за поповнення автопарку. Ми вирішили запитати думки у рівнян, як вони ставляться до закупівлі автобусів, та чи є ініціатива у придбанні тролейбусів.

Скільки громада виділить на закупівлю трьох автобусів поки не відомо. А от кредит у 18 мільйонів розрахований на 5 років під 7% річних. На яких маршрутах їздитимуть нові автобуси теж поки не відомо. Поки що місто оголосило конкурс на 21 маршруті.