У центрі Рівного вчили рятувати життя. 16 жовтня у світі відзначають день перезапуску серця. Зазвичай, у цей день проводяться акції, метою яких є популяризація навчань з серцево-легеневої реанімації. Відповідні навчання провели й у Рівному. Як усе відбувалося, бачили наші журналісти.

Майже у центрі Рівного медики навчали людей перезапускати серце. Охочі під наглядом сертифікованих інструкторів, могли спробувати провести базову серцево-легеневу реанімацію та «прокачати» серце манекена. Організували такий практичний тренінг з надання серцево-легеневої реанімації з нагоди Всесвітнього дня перезапуску серця. Відзначають його 16 жовтня.

Якщо поряд немає того місця де є автоматичний зовнішній дефібрилятор, а людині необхідно перезапустити серце, робити це доведеться вручну.

Інструктори навчально-тренувального відділу додають, що проведена серцево-легенева реанімація у перші три хвилини після того, як людині стало погано збільшує її шанси на життя. А з кожною хвилиною бездіяльності є вірогідність, що швидка допомога, яка приїде на виклик потерпілого уже не врятує.

Такою акцією організатори хотіли привернути увагу людей до необхідності навчатись базовій реанімації, адже ці уміння можуть врятувати життя іншим.

Олександр і сам медик, подібні навчання організовує часто. Аби ефективно проводити серцево-легеневу реанімацію, каже, потрібна практика.

Фахівці екстренки кажуть, виїжджаючи на виклики вони приємно вражені тим, що більшість людей не бояться і надають першу домедичну допомогу.

Курсів з надання домедичної допомоги зараз є досить багато. Тому при потребі люди не зволікають, а використовують отримані знання на практиці, додають медики.

Микола Коїш додає, що особливо важливо вміти надавати першу домедичну допомогу в період війни.

Читайте також: Перебував за кермом у стані наркотичного сп’яніння: правоохоронці затримали 31-річного квасилівчанина