Це майже пів тисячі монет різних періодів історії, якими в різний час поповнювалися фонди Державного історико-культурного заповідника м. Острог.

У 2022 році цінну колекцію вимушено демонтували, боячись ризиків повномасштабного вторгнення росії в Україну. Сьогодні фахівці готові знову показати її поціновувачам історії.

Як повідомили в заповіднику, відновлення експозиції стало можливим завдяки співпраці з громадською організацією «Братство імені князів Острозьких». Останні виграли грант від Українського культурного фонду на майже 254 тис грн в рамках програми «Відновлення культурно-мистецької діяльності».

Окреме місце в майбутній виставці «Карбована історія України» займуть експонати, які «розповідають» про важливі події української історії від давніх часів до сьогодні, згруповані хронологічно і за темами.

Важливо зауважити, що виставка буде доступною для всіх категорій відвідувачів – мультимедійним та інтерактивним елементам й інклюзивним рішенням.

Побачити ж історію нашої країни крізь призму нумізматики можна буде вже за кілька тижнів. Дату і час ми повідомимо окремо.

- Наша ціль – створити локацію, яка наштовхує на роздуми та заохочує до діалогу про культуру, ідентичність, минуле й сьогодення. Усі інші деталі – згодом… доки триває підготовка, хочемо ще трішки потягнути інтригу! – йдеться на Facebook заповідника.

До слова, кілька місяців тому до поповнення колекції нумізматів долучилися керівники обласної ради. Голова РОР Андрій Карауш та його заступник Віталій Ундір подарували заповіднику срібну пам'ятну монету "Українська мова" та 13 тематичних монет з нейзильберу.