Регулярні відключення світла вже звична буденність кожного українця. Влітку впоратися з побутовими завданнями без електрики досить просто: довгий світловий день дозволяє не включати верхнє освітлення, а на вечерю можна вибрати свіжий овочевий салат, що не вимагає приготування на плиті. Однак у зимовий період блекаути відчуваються набагато гостріше і можуть спричинити значний дискомфорт. Далі розповідаємо, що варто приготувати найближчими місяцями, щоби навіть тривале відключення електрики в холодну пору року не стало проблемою.

ТОП-7 потрібних речей та девайсів

Точно знадобиться таке:

  1. Потужні повербанки. Автономне джерело живлення здатне багато реанімувати, від смартфонів і планшетів до роутера або ноутбука. Краще мати під рукою хоча б кілька портативних батарей і обов'язково заряджати їх, коли є електропостачання.
  2. Конвектор для підігріву. З його допомогою можна швидко нагріти приміщення, поки світло є в будинку, з чим не завжди повноцінно справляються центральні батареї. Вибрати оптимальний за рівнем потужності та швидкості нагрівання конвектор для домашнього використання можна за посиланням https://comfy.ua/ua/heater/tip_obogrevatel__konvektor/.
  3. Кондиціонер «зима-літо». У будинках з автономним опаленням складно підтримувати тепло, якщо світло вимикають часто і надовго. За ті години, поки є електрика, батареї просто не встигають достатньо нагріти приміщення. На допомогу прийде кондиціонер, який можна включати навіть взимку.
  4. Звичайний чайник. Коли в будинку немає світла, електричний чайник перетворюється на марний девайс. Інша справа — звичайна металева модель, яку можна нагріти на відкритому вогні та насолоджуватися гарячим чаєм чи кавою без обмежень.
  5. Автономні джерела освітлення. Варіантів маса: світлодіодні гірлянди на батарейках, настільні лампи з акумулятором, декоративні світильники-свічки, які працюють від повербанків та багато іншого. Виберіть кілька оптимальних дешевих варіантів для кожної кімнати, щоб не носити їх за собою.
  6. Газові плити. Електричні духовки та варильні поверхні втрачають актуальність під час блекаутів. Можна повністю замінити плиту, якщо є можливість та потреба, або придбати невелику двоконфоркову настільну газову модель для періодичного використання.
  7. Осушувач повітря. Зниження температури в приміщенні часто призводить до появи вогкості, яка своєю чергою утворює запах затхлості та провокує розмноження плісняви. Позбутися проблеми можна за допомогою спеціального осушувача або недорогої альтернативи — контейнерів з абсорбівними змінними капсулами.

Якщо є можливість, варто придбати в оселю потужний акумулятор типу EcoFlow, від якого можна живити основні побутові прилади, коли немає світла. Для приватних будинків та квартир з відкритими балконами актуальні також генератори, чия тривалість роботи не є обмеженою.